Kormányinfó: Gulyás Gergely elmondta, hogyan fog kinyitni az ország

Szerinte a vakcinaszerzés a világ egyik legnagyobb üzlete.

Megtartotta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfót.

A miniszter elmondta, hogy Jahnssen vakcinából fél milliót kaptunk volna, de az EU arról tájékoztatott, hogy ez nem érkezik, ezt valahonnan pótolni kell.

A regisztrációszám tükrözi az oltási hajlandóságot. A cél a 8 milliós szám elérése, naponta 50-100 ezerrel nő a regisztrálók száma, a háziorvosok most már megkapják a teljes regisztrációs listát, így ők döntenek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani.

A magyar hatóságok vizsgálata és a tapasztalatok alapján még hatékonyabbak a vakcinák, mint ahogy a gyártók ígérték, a beoltottak 1 százaléka fertőződik meg.

Az oltóanyagok között hatékonyságban nincs érdemi különbség.

„A világ egyik legnagyobb üzlete is a vakcinaszerzés és a vakcinák értékesítése”,

így üzleti érdek is van abban, hogy mit terjesztenek egy-egy vakcináról, de Magyarországon mindegyik vakcina hatásos.

A kormány ezért kampányt indít, a reklámfilmek mellett a mai naptól óriásplakátok is megjelennek, amelykeen ismert emberek buzdítanak az oltásra.

A kormány célja, hogy a lehető legtöbben oltassák be magukat, 60 százalékos oltottságnál érjük el a nyájimmunitást, május végére pedig már több lehet a vakcina, mint ahányan oltásra jelentkeznek.

A tegnapi ülésen döntéseket is hoztak:

3,5 millió oltottnál, ami jövő hét közepére lehet meg,

nyithatnak a teraszok,

illetve ma jelenik meg a szabályozás, amely eltörli a közterület-használati díjakat. Erre azért is volt szükség, mert voltak olyan kerületek, amelyeknek szándékában állt a bérleti díjat megemelni.

A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár, az MTÜ pedig kézikönyvet készített ajánlásokkal.

Az iskolanyitással kapcsolatban: a konzultáció eredményéből kiderült, hogy az emberek a fokozatos újranyitást támogatják, és ez az iskolákra is igaz.

A bölcsődék eddig is működtek, első lépésként most az óvodák és az alsó tagozatok nyitnak, ehhez minden feltétel adott.

Arról, hogy nem minden szülő szeretné visszaengedni a gyerekeit az iskolákba. Van-e választási lehetőség, illetve kötelező marad-e a maszk?

Gulyás elmondta, hogy Maruzsa államtitkár fog erről részletes tájékoztatást adni, de az intézményvezetők engedélyezhetik a távolmaradást, de ha megindul az oktatás, akkor csak a jelenlevőknek tudják megtartani az órákat.

Kényszeríteni senkit nem lehet semmire, de látni kell, hogy az alsó tagozatnak az az előnye, hogy ott általában kevesebb a tanár is.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban elmondta: az már most érvényes, csak még nem társulnak hozzá jogosítványok, a kormány erről akkor hoz döntéseket, amikor elérjük a 3,5 milliós oltottságot, 4 milliónál lehetnek majd olyan döntések, hogy aki rendelkezik az igazolvánnyal, az előjogokat kap.

A baloldallal kapcsolatban elmondta: aki bizonytalanságot kelt valamelyik vakcinával kapcsolatban, az piszkos üzleti érdekeket szolgál ki.

Beszélt a Fudan Egyetemről is: szerinte Karácsony Gergely már eldöntötte, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz (vagy Gyurcsány erre utasította), azóta a hatáskörén kívül eső kérdésekben is keresi a konfliktust.

A kormány tartja magát a megállapodáshoz, és a Diákváros megépül.

Az RTL kérdésére elmondta: a kínai vakcinából nem kell harmadik oltás, aki kínai vakcinát kapott, annak még a Pfizereseknél is jobb a védettsége.

 

Valódi Hírek