Vargáék meggondolták magukat: A választásokig nem terjesztik be a Lex Facebookot

Mi történt?

Mégsem terjesztik be a közösségi oldalakat szabályozó törvényjavaslatot — értesült a Telex.

Varga Judit január végén jelentette be, hogy az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot nyújt be a Parlamentnek a közösségi média szabályozásáról. Akkor Varga úgy fogalmazott, hogy csak a techcégek átlátható, törvényes és ellenőrizhető működését akarják elérni.

Az igazságügyi miniszter akkor azt mondta, hogy az elmúlt időszak megmutatta,

mennyire sürgető a közösségi oldalak megregulázása,

hiszen “ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül.” — fogalmazott.

Úgy tűnik, hirtelen mégsem olyan fontos megregulázni a Facebookot, a Telex egyik forrása szerint a kormány a 2022-es választásokig nem szándékszik módosítani a jelenlegi szabályozáson.

Az értesülést az is alátámasztja, hogy Varga egy élő Facebook-beszélgetésben kedd délután mondta el: itt járt Thierry Breton EU-biztos.

Breton szerint az ország jó lépéseket tett, de azt mondta, hogy

„várjuk meg a brüsszeli szabályt, utána alkossuk meg az annak megfelelő nemzetit”

— fogalmazott az igazságügyi miniszter a videóban. Varga szerint a szabályozás két éven belül megvalósul, de ez még mindig nem jelenti, hogy jövőre már jogszabály lesz belőle, a mindennapos vitáknak azonban európai szinten is része lesz a téma.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a kormány hirtelen visszakozása azért is különös, mert Donald Trump letiltása után a kormánypárti nyilvánosságban sokat beszéltek a hazai szabályozás szükségességéről.

A Telex bizonyos forrásai szerint azonban mégis ésszerű döntés, hogy a magyar szabályozás nem előzi meg az uniósat.

A jelenlegi uniós elképzelés ugyanis nem áll messze attól, amit a kormány szeretne, mivel az tagállami hatáskörbe utalná a letiltásokkal kapcsolatos fellebbezések kezelését, Magyarországon pedig a kizárólag a Fidesz által delegált tagokból álló

Médiatanács lenne illetékes ebben az ügyben.

 

Valódi Hírek