Példátlan cinizmus: Így hallgattatja el az ellenzéki képviselőket a fideszes polgármester

Él és virul a „régivágású kereszténydemokrácia”.

Március végén új Szervezeti és Működési Szabályzatot fogadott el Gyuricza László, Kerepes kormánypárti polgármestere. Az indoklás szerint az új szabályokkal hatékonyabbá teszik a testületi munkát.

Ugyanakkor nem mindegy, milyen áron. Az Átlátszó ugyanis arról írt, hogy jelentősen csorbították az ellenzéki képviselők jogait. Tehát

kevesebb a lehetőség arra, hogy ellenőrizzék a polgármester munkáját,

aki a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején egy személyben hozhat döntéseket.

Az új szabályzat alapján csak a polgármester írásbeli engedélyével használhatók a felszólaláskor szemléltető eszközök, azaz ábrák, képek, iratok. Ezen eszközök a mondandó alátámasztására szolgálnak, így nem világos, miben akadályozhatja az ülések menetét ezek használata. Az új szabályzat a más becsületének csorbítására alkalmas eszközök használatát tiltja, bár ez elég tágan értelmezhető.

A Kerepes város hírnevét, illetve a testületi ülés méltóságát megsértő viselkedést tanúsító képviselő mostantól megbírságolható. A renitens politikusoknak legfeljebb hat havi tiszteletdíjukat vonhatja meg a városvezető, bár ismét nem világos, pontosan mi számít helytelen viselkedésnek, amiért a képviselők szankcionálhatók.

Az új rendelkezés talán legsúlyosabb pontja, hogy a képviselők immáron nem jogosultak a polgármester által kötött szerződések megtekintésére, kivéve akkor, ha a városvezető engedélyt adott rá. Ez azt jelenti, hogy

a képviselők nem juthatnak hozzá a munkájukhoz szükséges információkhoz, kivéve, ha arra a legfőbb városi hatalom birtokosa áldását adja.

Bár a képviselők kérelmére 30 napon belül reagálnia kell a hivatalnak, bármikor mondhat nemet a városvezető az engedélyre.

További tény, hogy az önkormányzati tisztségviselők közül csak a polgármester, az alpolgármester, valamint a jegyző és az aljegyző mehet be a hivatalba munkaidőn kívül, ők viszont továbbra is bármikor. Kivételt ez alól ismételten csak a polgármesteri engedély jelenthet.

Az Átlátszónak nyilatkozó, a neve hallgatását kérő egyetemi tanár szerint jogellenes lehet az új Szervezeti és Működési Szabályzat.

Ha valaki bírálja a testületi döntést és ezért retorzióban részesül, az egyértelműen a véleménynyilvánítási szabadság korlátozása,

tehát jogszerűtlen” — nyilatkozta.

Hozzátette, ombudsmanhoz vagy a kormányhivatalhoz érdemes fordulni az ügyben, ezen szervek kezdeményezhetik a normakontrollt a Kúriánál. „A bíró felfüggesztheti a hivatal SZMSZ-ét, és átküldheti az egész rendeletet a Kúriához. De egy képviselőnek be kell vállalnia, hogy a polgármester megbírságolja, de nem biztos, hogy a bíróságon sikere lesz” — mondta a szakértő.

Ha teszem azt, valaki illegálisan megnyit egy parkolót, amiről én kikérem az iratokat hivatalos adatkérés keretében, akkor ő ezt simán elutasíthatja, és máris nem derül fény arra, hogy ő bűncselekményt követett el” — erről Megyesi Alexandra korábbi fideszes, jelenleg független képviselő beszélt. Azt is elmondta,

szerinte az új szabályozás célja a képviselők elhallgattatása.

(Átlátszó/Nyugati Fény)

Valódi Hírek