A magyar milliárdos szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy Orbán kivezeti Magyarországot az EU-ból

Elmondta, mik az aggályai.

Interjút adott a Klubrádiónak Bojár Gábor üzletember, a Graphisoft nevű vállalat és az Aquincum Technológia Intézet alapítója. A milliárdos nem rejtette véka alá véleményét a magyar kormánnyal, valamint személyesen Orbán Viktorral kapcsolatban.

A műsort vezető Bolgár György megkérdezte Bojártól, mit gondol, hogy egy kínai egyetem 540 milliárdos beruházás keretében Magyarországra települ. A milliárdos üzletember kifejtette, az ország szempontjából alapvetően jó hír, hogy egy rangos kínai egyetem kampuszt nyit hazánkban, mert ez az ország nemzetközi helyzetét javíthatja, illetve hozzájárulhat a világ helyzetének megértéséhez.

A Graphisoft tulajdonosa elmondta, hogy a saját felsőoktatási vállalkozása is azt célozza, hogy a hallgatói megértsék, „hogy Amerika hogy működik”, valamint hogy megfelelő kapcsolatokat tudjanak kiépíteni az Egyesült Államokban tanuló hallgatókkal. Hozzátette, hogy ugyanilyen hasznos lehet, ha a magyar hallgatók kínai társaikkal építenek ki kapcsolatokat.

Ennek ellenére aggodalmát fejezte ki, ugyanis sokat nem lehet még tudni a Fudan Egyetem idetelepülésének részleteiről. Kifejezte, hogy az ő egyeteme saját pénzből létrehozott magánegyetem, ezzel szemben

a kínai felsőoktatási intézmény a magyar adófizetők pénzéből települ meg Magyarországon.

Bojár Gábor nem érti, miért nem a sanghaji egyetem pénzéből épül meg a magyar kampusz. Arról is beszélt, hogy az egyetemen kiemelt hangsúlyt fektetnek a hírszerzésre, és ezáltal a kínai diákok szabad lehetőséget kapnak az Európai Unióban való mozgásra.

Kifejtette, hogy a 16.000 darab, Kínából a reális ár tízszereséért beszerzett lélegeztetőgépből még egyet sem használnak a magyar kórházakban. Emellett elmondta az is, hogy „a bizonyított, 97%-os hatékonyságú Modernát lemondtuk„, cserébe a drágán beszerzett kínai vakcinákért, amelyekről „most derült ki, hogy 50%-os a hatékonyságuk„.

Hozzátette, hogy a Kínával való üzletelés haszna sok esetben kétséges, ehhez a Belgrád-Budapest vasútvonal építését hozta fel további példaként. „Biztos, hogy ez nekünk jó, hogy erre a magyar adófizetők költenek el 540 milliárd forintot?” — tette fel a költői kérdést.

Sokat elmond a politikai orientáltságunkról„, hogy

miközben a nemzetközileg elismert CEU-t ellehetetlenítették itthon, most települhet ide a Fudan.

Alapvetően a kínai kampusz idetelepülésének lehetne haszna is, azonban az időzítés sokatmondó a vállalkozó szerint.

Bojár sokszor mondta, hogy Orbán Viktor kivezeti Magyarországot az Európai Unióból, és ezzel egyre kevesebben vitatkoznak.

Szerinte a fenti példák is azt mutatják, hogy nem nyugati, hanem a keleti orientációjú a hatalom, pedig évtizedeken keresztül volt már rá példa, és „nem nagyon szerettük„. Mivel a hírszerzéssel kapcsolatos képzés az egyik fő profiljába tartozik a Fudan Egyetemnek, Bojár szerint van rá esély, hogy

Orbánnak biztonságot ad majd az egyetem Magyarországra települése.

Alapvetően nem tartaná ördögtől valónak az egyetemi kampusz Magyarországra telepedését, ha az nem a magyar állam által fizetett kínai hitelből, hanem Kína saját forrásából valósulna meg. „Nem kell sok fantázia elképzelni, hogy valaki csak jól jár vele” — fejtette ki véleményét a milliárdos.

A korrupció olyan mélyen van beágyazódva, hogy az elképesztő! Tudnék mesélni…”

— mondta, kifejtve, hogy amikor ő akart a kínai állammal üzletelni, az mindig meghiúsult. Elmondta, hogy amikor az építészeti fókuszú magánegyetemével be akart törni a kínai piacra, egy „erre illetékes minisztériumi elvtárs” a zsebére mutogatott, tehát

még ahhoz is külön pénzt kért volna, hogy Bojár szponzorálhassa a saját pénzéből is finanszírozott építészeti rendezvényt.

A vállalkozó megértette, hogy ebben a rendszerben ők így nem tudnak érvényesülni. A kínai egyetemmel kapcsolatban elmondta, hogy lehetne jó is, mint ahogy Bojár egyetemére is járnak tehetséges kínai hallgatók. A legfőbb gondot a Fudan esetében az jelenti, hogy a részleteket nem lehet még tudni a képzésekkel kapcsolatban.

Tart tőle, hogy nem fogja tudni fenntartani magát a tandíjból a Fudan Egyetem. Bár jó is kisülhet az egyetem idetelepüléséből, Bojár szerint „ezt még nem látjuk„.

(Klubrádió nyomán)

Valódi Hírek