Oláh Lajos a mélyszegények beoltását sürgette, de Dömötör Csaba elmagyarázta, hogy ez miért nem lehetséges

Prioritások.

Oláh Lajos (DK) a koronavírus elleni oltásra történő regisztráció eltörlését sürgette a kormánynál hétfői napirend előtti felszólalásában.

Felszólalását azzal kezdte, hogy a kormánypárti képviselők megtévesztik az országot: az ellenzék nemhogy nem oltásellenes, de minden kutatás azt mutatja, hogy az ellenzéki szavazók sokkal inkább oltáspártiak, mint a fideszesek.

Szerinte a mélyszegénységben élőket a koronavírus-járvány sokkal brutálisabban érinti, mint a tehetőseket, és oltottság szempontjából is sokkal rosszabb helyzetben vannak. Kiemelte: a kormány nem biztosított érdemi támogatást ennek a rétegnek, hiába hívta fel erre a DK többször is a figyelmet.

A kormány most a legszegényebbeket az út szélén hagyja a képviselő szerint. Kiemelte, hogy a magyar halálozási számok rémisztőek: hetek óta a világ élmezőnyében vagyunk, ennek ellenére a kormánypropaganda azt harsogja, hogy kiválóan kezelték a járványt.

Kiemelte, hogy mindezekre a problémákra a kormánynak csak annyi a válasza, hogy „Gyurcsány”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a mélyszegénységben élők minden szempontból magukra vannak hagyva a járvány alatt, sok településen az állandó háziorvos is hiányzik, ezért sem tudnak kihez fordulni.

Hozzátette: ezek az emberek sokszor internet hiányában nem tudnak regisztrálni, de

sokszor kitöltés is problémát jelent számukra.

Javasolta, hogy a kormány szabaduljon meg „a regisztrációnak álcázott adatgyűjtéstől”, vagy segítse a folyamat gyorsítását, nyissanak a stadionokban oltópontokat, vonják be az önkormányzatokat.

Hangsúlyozta: Erzsébetvárosban és Terézvárosban elkezdték a munkát, hogy minél több hátrányos helyzetű embert be lehessen oltani. Hozzátette, hogy a munkájukat segítené az is, ha a kormány elárulná, hogy adott kerületekben hány ember van beoltva, de ezt titkolják.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányhivatalok is segítik a leginkább kiszolgáltatott emberek regisztrációját, a 60 év felettiek pedig levélben is jelentkezhetnek oltásra.

Szerinte „turbó fokozatra kapcsolt az cinizmus és képmutatás”, amit az ellenzék oltásokkal kapcsolatban művel.

Miközben az ellenzéki politikusok széles körben megkapták az oltást, a nyilvánosságban az oltási program ellen vannak — hangoztatta.

Azt firtatta, hogy az ellenzék felmérte-e, mivel járna az, ha nem lenne regisztráció. Szerinte tömegek zúdulnának a háziorvosi rendelőkre.
Kitért arra, hogy az ellenék határozati javaslatban tiltotta volna meg a kínai vakcinák használatát, és az orosz oltást is ellenzi, így a baloldal az elmúlt hetekben egymillió vakcinától fosztotta volna meg a magyarokat.

Ez nem oltáspártiság, „ez tőről metszett, feketeöves, okleves, doktori fokozattal ellátott oltásellenesség” — fogalmazott. Szorgalmazva a határozati javaslat visszavonását azt mondta, a járvány közepén

az egész baloldal az oltás ellen kampányol.

Valódi Hírek