Koronavírusban meghalt az olimpiai bajnok Igaly Diána, 56 éves volt

Igaly Diána az egyik legsikeresebb magyar sportlövő volt.

Koronavírus-fertőzésben 56 éves korában meghalt Igaly Diána, olimpiai bajnok sportlővő – közölte péntek reggel Sinka László, a Magyar Sportlövő Szövetség főtitkára az Origóval.

A Sportlövők szövetsége kedden, az olimpiai bajnok sportlövő fia, valamint családja kérésére adott ki közleményt, amelyben azt írták, hogy a sportoló nem érezte jól magát, így elővigyázatossági okokból kórházba vonult.

„Az egész család kényesen ügyel a rendszeres fertőtlenítésre, maszkviselésre és a biztonságos távolságtartásra, mégis sokakhoz hasonlóan édesanyám is elkapta a koronavírust” – fogalmazott közleményében Igaly Diána fia.

Igaly Diána 1965. január 31-én született Budapesten, édesapja, Igaly József szintén válogatott sportlövő volt. Igaly az egyik legsikeresebb magyar sportlövő volt: 2004-ben Athénban olimpiai bajnok lett, négy évvel korábban Sydneyben bronzérmes. Négyszeres világbajnok, kétszer egyéniben, kétszer csapatban állhatott a dobogó tetejére. Európa-bajnokságot ötször nyert, a magyar bajnokságon 22-szer nem talált legyőzőre.

2009-ben és 2010-ben nem versenyzett, 2011 februárjában bejelentette visszatérését. Előbb a pekingi kvótaszerző világkupán, majd a belgrádi világbajnokságon sem tudta kiharcolni az olimpiai részvételt

2012 áprilisában a MOB sportolói bizottságának tagja, 2013 novemberétől a magyar koronglövők szakágvezetője lett.

Hatszor választották meg az Év magyar sportlövőjének, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (2004), Athén díszpolgára volt.