Kiderült: Kihallgatták Czeglédy Csabát Az ördög ügyvédjével kapcsolatban

Személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják.

Gyanúsítottként hallgatta ki Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselőt a rendőrség. Az ügyvédként is praktizáló politikust Az ördög ügyvédje nevű bloggal és Facebook-oldallal kapcsolatos bejegyzések miatt hallgatta meg a hatóság csütörtök este.

Az ügy háttere, hogy 2019. október elején Az ördög ügyvédje nevű online blogon valaki videófelvételt hozott nyilvánosságra, amelyen Borkai Zsolt, Győr akkori polgármestere és a 2019-es önkormányzati választások fideszes jelöltje jachtos orgián vett részt. A videófelvételeken korrupcióról és gazdasági visszaélésekről is szó volt.

A kisfilmek ismertté válása után Borkai Zsolt helyzete annyira megingott, hogy még Orbán Viktor is elítélte a cselekedetét. Bár az önkormányzati választáson a polgármester megőrizte hatalmát — kevesebb mint 2%-kal nyert az összellenzéki Glázer Tímea előtt –, az alakuló ülés után lemondott tisztségéről.

Az ördög ügyvédje blogon és Facebook-oldalon megjelent információk miatt az érintettek — köztük Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, Borkai barátja — feljelentést tettek a rendőrségen zsarolás ügyében. A HVG információi szerint az éjszakai életben ismert M. Richárdnál is ott voltak a felvételek, még mielőtt azok nyilvánosságra kerültek volna. A zsarolási ügyben a rendőrség 7 fő ellen folytat eljárást.

A HVG birtokába került a nyomozati anyag. Ennek tanúsága szerint Czeglédy azt mondta, hogy „{s}ajnos, nem én vagyok az ördög ügyvédje, büszke lennék rá, ha én lennék„.

A nyomozók közölték Czeglédyvel, hogy az eredetileg Borkai Zsolt valódi arca néven létrehozott Facebook-oldal tulajdonosa Győr-Moson-Sopron megyére vonatkoztatva hirdetést kért, amelynek költségeit a politikus bankszámlájáról fizették. A nyomozók szerint ezzel a képviselő segítséget nyújtott abban, hogy a megye lakói a felvételeket megismerjék, emiatt pedig

bűnsegédként elkövetett, személyes adattal való visszaéléssel vádolják.

A képviselő kifejtette, hogy a nyomozat szerinti bűncselekmény nem tényállásszerű. Elmondta, hogy a dokumentumokból nem derül ki, hogy egy Facebook-oldalt vagy annak egy bejegyzését hirdette, illetve az sem, hogy mikor történt a cselekmény. Arról is beszélt, hogy szerinte nem derült ki, hogy a bejegyzésre vonatkozik-e a hirdetés.

Ha igen, abban az esetben szerinte a gyanúsítás nem részletezi, hogy milyen személyes adatokat kezelt jogosulatlanul a vélelmezett bűncselekmény során. Czeglédy elmondta, hogy legfeljebb a weboldal üzemeltetője vonható felelősségre a személyes adatokkal való visszaélés miatt, ha történt ilyen. Szerinte a jelenlegi tényállás szerint mindenkit meg lehetne gyanúsítani, aki oldalán megosztotta az idézett bejegyzést.

A képviselő arról is beszélt, hogy nem gondolja, hogy bármilyen érdeksérelem érte az érintetteket. A politikus ezt azzal magyarázta, hogy Borkai Zsoltnak megbocsátott a felesége, a győriek pedig újraválasztották, Rákosfalvy Zoltán pedig még mindig az egyik kaszinó koncessziós jogosultja.

Czeglédy azt mondta a rendőröknek, hogy nem ismeri az oldal kezelőjét.

Fogalmam sincs (hogy ki kezeli az oldalt — a szerk.), de ha tudnám, megveregetném a vállát”

mondta.

Azt még a mai napig nem tudni, ki kezeli „Az ördög ügyvédje” oldalát. Az oldal tulajdonosa egyébként legutóbb április 2-án tett közzé bejegyzést. Akkor azt írta, hogy

„Orbánra vonatkozó adatoktól sem fogok megijedni”.

(hvg.hu/Az ördög ügyvédje/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek