Betelt a pohár: Itt a levél, amit Orbánnak írtak a tanárok az iskolanyitásról

Minden követ megmozgatnak.

Levélben követeli Orbán Viktortól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy ne nyissák ki az iskolákat április 19-én.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában erősítette meg, hogy valóban kinyitnak az általános iskolás április 19-én, annak ellenére, hogy mind a diákok, mind a tanárok tiltakoztak a nyitás ellen, és a szakemberek jelentős többsége sem tartja jó ötletnek.

A kormány arra hivatkozik, hogy a pedagógusokat beoltják még a nyitás előtt, azonban a legtöbben az oltásoknak csak az első adagját kapják meg addig, és még a második adag után is kellene várni legalább két hetet a teljes védettség kialakulásáig.

A PDSZ pénteken nedolgozzingyen.hu oldalán tette közzé a miniszterelnöknek írt levelet. Ebben kifejtik, hogy a PDSZ nem elégedett a kormány intézkedéseivel, és nem támogatja az iskolák nyitását.

Továbbá azt is követelik, hogy az erre adott uniós forrásokból adjanak bérkompenzációt a szülőknek, rendeljenek el felmondási tilalmat és támogassák a munkáltatókat is.

Három kérdést is feltettek a miniszterelnöknek:

  • Mikor hajlandóak végre bértámogatást fizetni a rászorulóknak, a járvány miatt nehéz helyzetbe került tömegeknek, a gyermekeikkel otthon maradni kényszerülőknek?
  • Mikor vezeti be végre a munkáltatók hathatós támogatását a munkahelyek megőrzése érdekében?
  • Mikor vezeti be végre a felmondási tilalmat a gyermekükkel otthon maradó munkavállalók számára?

Szerintük a köznevelési intézmények zárvatartása nemcsak a pedagógusok érdeke, hanem össztársadalmi érdek.

„Most, amikor az egészségügy az összeomlás határán egyensúlyoz, nem kockáztathatjuk a óvodák és iskolák megnyitásával az egészségügy további terhelését.”

„Most, amikor elrendelték – nagyon is indokoltan -, hogy az üzletekben a maszkviselés mellett is 10 m2-enként egy személy tartózkodhat, miért gondolja Ön, hogy az óvodákban és iskolákban ugyanilyen biztonsági intézkedés nélkül ennél nagyságrendekkel többen egy légtérben tartózkodhatnak, ráadásul nem percekig, hanem akár több órán keresztül? Az intézményekben maszkviselési kötelezettség még mindig nincs.”

— írták, hozzátéve, hogy még hozzávetőleges időpontja sincs a gyerekek és a fiatalabb korosztályba tartozó szülők beoltásának.

„A köznevelési intézményekben dolgozók beoltása folyamatosan történik, ám többünknek a hét végéig az első oltás beadására sem kerül még sor. A védettség kialakulásához oltástípusonként különböző időpontban beadott második oltás és azt követő legalább két hét szükséges.

Tudományosan nem igazolható, hogy közvetlenül az első oltás után a közoktatásban dolgozók védettsége kialakulna, ezt szakértők is alátámasztják.”

— fogalmaznak. A PDSZ követeli a köznevelési intézmények zárvatartását és a digitális munkarend fenntartását egészen addig, amíg az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei meg nem teremtődnek.

 

Valódi Hírek