Németország döntött: Ez lesz a beoltott emberek sorsa

Vajon mi is hasonlót lépünk?

Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól Németországban a koronavírus ellen beoltottak.

Mindezt az utolsó adag — amely a legtöbb vakcina esetében két dózist jelent — beadása utáni 15. napon léphet hatályba az érintetteknél. Erről a Bild nevű német lapban írtak.

Jens Spahn egészségügyi miniszter arról nyilatkozott, hogy a negatív koronavírus-leletnek megfelelő bánásmód jár az oltottaknak. Ez azt jelenti, hogy

a beoltottak koronavírus-teszt nélkül is mehetnek majd

többek között fodrászhoz és különböző, egyébként csak negatív teszttel látogatható helyszínekre, külföldi út után pedig nem kell majd karanténba vonulniuk.

A szabályt a Robert Koch Országos Közegészségügyi Intézet ajánlására alapozzák. Eszerint az oltottak

az utolsó adag beadása után kisebb eséllyel terjesztik a koronavírust,

mint a negatív teszteredménnyel rendelkező, tünetmentes, negatív koronavírus-gyorsteszttel bíró személy. Jens Spahn szerint a tartományokkal együttműködésben rövidesen bevezethetik az új szabályt.

A Bild szerint nem világos, hogy a könnyítések a fertőzésen átesett, körülbelül hárommillió emberre is vonatkoznak-e majd. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer a Die Welt című lapnak azt nyilatkozta, hogy nem tudni, meddig tart a fertőzésen átesettek immunitása.

Németországban csak nyugatról érkező vakcinákat alkalmaz. Ott kizárólag a Magyarországon is elérhető kétdózisú Pfizer-BioNTech-, Moderna– és AstraZeneca-vakcinákkal oltanak.

A szövetségi kormány adatai szerint az első dózist a lakosság 12,1%-a, azaz 10.039.0938 ember kapta meg. A második adagból a lakosság 5,2%-a, összesen 4.334.150 fő részesült.

Az országban a járvány harmadik hulláma márciusban erősödött fel, a húsvéti időszak miatt pedig pontosan nem mondható meg, mikor fog tetőzni a járvány, vagy éppen tetőzött-e már. A Robert Koch Intézet összesítése szerint az elmúlt 24 órában 12.196 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az új esetekkel együtt összesen 2.885.386 ember fertőzött van az országban. Az elsőként az idősekre koncentráló oltási kampánynak köszönhetően 90-ről 68-ra csökkent a halottak száma az egy héttel ezelőttiről. A járványnak összesen 76.963 halottja van Németországban.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek