Szijjártó bejelentette: Május első felében 40 ezer vakcinát adunk Csehországnak

Úgy tudja, addigra lesz annyi oltóanyag Magyarországon, hogy enélkül is mindenkit be tudnak oltani.

„Az Európai Bizottság elhibázott vakcinabeszerzése miatt Csehország (is) nehéz helyzetbe került.

Mivel mi időben léptünk és a kormány a brüsszeli közös beszerzés mellett nagy mennyiségben keleti vakcinákat is vásárolt, az Európai Unióban élen járunk a lakosságarányos beoltottság tekintetében.

Ezért Ausztriához és Szlovéniához hasonlóan mi is segítünk cseh barátainknak, akiknek 40 ezer vakcinát adunk majd május első felében, addigra ugyanis Magyarországon lesz annyi oltóanyagunk, hogy mindenkit be tudunk oltani”

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat délután a Facebook-oldalán.

Az Európai Bizottság elhibázott vakcinabeszerzése miatt Csehország (is) nehéz helyzetbe került.

Mivel mi időben…

Posted by Szijjártó Péter on Saturday, 3 April 2021

Pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár jelentette be, hogy Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot.

Az európai uniós tagországok zöme ugyanis csütörtökön egyezett meg abban, hogy a lélekszám-arányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból közel hárommillió adagot szolidaritásból szétoszt a koronavírus-járvány miatt leginkább rászoruló országok, így Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Észtország és Lettország között.

Az egyezséget három érintett tagállam – Ausztria, Csehország és Szlovénia – elutasította, emiatt Csehország csak lakosságarányos számú vakcinát kap, a lélekszám-arányosan járó mennyiség nem változik.

Kurz bejelentésében erősen bírálta az uniós megállapodást mondván, miközben Csehországot különösen sújtja a járvány számos halálesettel és a fertőzöttek magas számával, mégsem kapott pótlólagos oltóanyagot az uniós vakcinaelosztás keretében. (A legutóbbi jelentések szerint Csehországban márciusban 5779 ember halt bele a koronavírusba, ami 800-zal több az ország eddigi legtragikusabbnak számító decemberi hónapjában jelentettnél.)

Míg Andrej Babis cseh miniszterelnök a CTK hírügynökségnek pénteken azt mondta, szerinte a vakcinaelosztás kulcsa „nem szolidáris és nem kiegyensúlyozott”, és az ismertetett megoldás „a nagy államok nyomására és erővel történt.”

Hozzátette, szerinte a legnagyobb probléma abban rejlik, hogy a rendszer csak azoknak az országoknak nyújt kompenzációt, amelyek eredetileg kevés Pfizer-vakcinát rendeltek.

A cseh ellenzéki politikusok viszont nyilatkozataikban azért bírálták a cseh kormányfőt, mert állításuk szerint a vakcinaelosztásról folytatott tárgyalásokon Babis csődöt mondott és botrányos vereséget szenvedett.

(Szijjártó Péter – Facebook/mti nyomán)

Valódi Hírek