November óta ingyen adják az internetet, de még nem kaptak kompenzációt Orbánéktól a szolgáltatók

A kompenzáció konstrukcióján jelenleg is dolgoznak.

A digitális oktatásra történő átállás miatt a kormány tavaly novemberben tette ingyenessé az internetet a középiskolák pedagógusai és tanulói számára. Az intézkedés eredetileg 30 napra szólt, a veszélyhelyzet, majd a digitális oktatás meghosszabbításával viszont az ingyenes internetre való jog is érvényben maradt.

Márciustól pedig már az általános iskolák tanulói és pedagógusai is igénybe vehetik azt.

A 24.hu cikke szerint viszont habár az engedményt a kormány tette, az ingyenes internetet a szolgáltatóknak kellett biztosítaniuk,

akik viszont az elmúlt öt hónap során semmilyen kompenzációt nem kaptak ezért.

Így van olyan szolgáltató (többek között a 3LAN Internet Szolgáltató Kft.), amely márciustól kénytelen volt felfüggeszteni az ingyenes internet biztosítását, mert az akkora veszteséget okozott a cégnek, hogy már a szolgáltatás teljesítése is veszélybe került.

Az igényeket azért továbbra is befogadták, gyűjtötték, de közölték, további jóváírást csak akkor tudnak majd adni, ha megérkezik az állami kompenzáció.

A lap megkeresésére az Innovációs és Techonológiai Minisztérium (ITM) is megerősítette, hogy a szolgáltatók eddig valóban nem részesültek kompenzációban.

Az ITM válaszában azt írta,

a kompenzáció konstrukciójának kidolgozása a szolgáltatói érdekképviseletek bevonásával jelenleg is zajlik.

(24.hu nyomán)