Lelkészeknek kérnek soron kívüli oltást az egyházak Pintér Sándortól

Az evangélikus püspök szerint a lelkészek is az életüket kockáztatják, amikor elmennek a betegekhez, vagy amikor temetnek.

Levelet írt a katolikus, a református és az evangélikus egyház Pintér Sándor belügyminiszternek azért, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkészeket is vegyék előre az oltási tervben – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

Fabiny szerint ugyanis a templomok zárva vannak ugyan, a lelkészek viszont folyamatosan végzik szolgálatukat.

„Szeretném, ha megértené a társadalom, hogy a lelkészeink heroikus munkát végeznek, és ahogy az orvosoknak, ápolóknak, rendőröknek, katonáknak és pékeknek, úgy nekik is kijár dicséret”

– mondta a püspök, aki szerint a lelkészek is ugyanúgy az életüket kockáztatják, amikor elmennek a betegekhez vagy amikor temetnek.

Hozzátette, természetesen nemcsak a három nagy keresztény felekezet, hanem valamennyi egyház lelkészeinek oltását kérik.

„Veszélyeztett hivatás a lelkészeké és egy éven keresztül semmilyen privilégiumot nem kért az egyház a papjainak, most azonban úgy gondoltuk, hogy amennyire méltányos a tanárok oltása, ugyanannyira indokolt a lelkészek védettségének biztosítása is, hogy végezhessék a szolgálatot, amelyre olyan nagy szüksége van a társadalomnak”

– mondta Fabiny.

Meglátása szerint komoly feladat vár az egyházakra a társadalom lelki egészségének helyreállításában. A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány érthető módon kiábrándulttá, depresszióssá tette a társadalmat, és az ebből való felépülésben az egyházak sokat tudnak segíteni.

Fabiny Tamás beszélt arról is, hogy az egyházban tudatosan készülnek a járvány utáni időszakra, mert ahogy a gazdaságot vagy a turizmust, úgy az egyházi életet is újra kell indítani.

Igaz, hogy „az egyház nem zárt be”, de „az embereket vissza kell szeretni, vissza kell hívni a templomba”, mert le lehet szokni a vasárnapi istentiszteletről vagy a bibliaóráról, a személyes kapcsolatkereséstől. Jobb esetben a digitális istentiszteletek és közösségi alkalmak lépnek a helyükbe, rosszabb esetben semmi – fűzte hozzá.

(via mti)

Valódi Hírek