Kiderült: Sokan rettegésben élnek a közmédia dolgozói közül, mert félnek az ellehetetlenüléstől

Hírek a kulisszák mögül.

Keller-Alánt Ákos oknyomozó újságíróval beszélgetett Fazekas Pálma a Szabad Európa podcastjében. A beszélgetésben a közmédiában történő cenzúráról esett szó.

Az oknyomozó újságíró elmondta, hogy a magyar média helyzetével évek óta foglalkozik. Korábban birtokába jutott egy hangfelvétel, amely egy értekezletről készült az európai parlamenti választások időszakában, és a vezető szerkesztőként dolgozó Bende Balázs a felvételen

közölte, hogy nem az ellenzéki összefogást támogatják, és akinek ez nem tetszik, beadhatja a felmondását.

A szerkesztő arról is beszélt, hogy mindenki a „frontvonalba” kerülhet a munkája során, tehát senki nem úszhatja meg a kemény politikai cikkeket. A Pitbull becenévre hallgató Németh Zsolt hozzátette, hogy amennyiben „valamit nem mondhatnak ki”, akkor majd

behívnak egy szakértőt, aki helyettük is elmondja azt, amit gondolnak.

A beszélgetés előtt mindenkitől elvették a telefont, majd Németh Zsolt irodájába vitték azokat — azonban a felvétel így is elkészült. Bár a hangfelvétel világra kerülése után az NMHH és a kuratóriumok, valamint a rendőrség és az ügyészség is vizsgálták az ügyet, azonban nem született elmarasztaló ítélet a témában.

A hatalom nagyon megvédi a sajátjait a külső kritikáktól szemben (…); az egész szabályozás, az ellenőrzési rendszer úgy van kialakítva, hogy a Fidesz teljes mértékben a kezében tudja tartani” — mondta a médiahelyzetről Keller-Alánt Ákos.

Fazekas Pálma elmondta, hogy bár sok korábbi dolgozó megnyilvánult az utóbbi időszakban a közmédiában zajló állapotokról, senki nem merte névvel vállalni a véleményét, mert a mai napig félnek, hogy ellehetetlenítik őket a szakmájukban. Az oknyomozó újságíró ezt megerősítette.

Hozzátette, hogy volt olyan dolgozó, aki a vele készült, névtelen interjú után félelmében vissza akarta vonni az állításait, miután elolvasta az általa elmondottakat, attól félve, hogy még a NAV-ot is ráküldhetik véleménye miatt. Van olyan középkorú, hosszú ideje a közmédiánál dolgozó munkatárs, aki

arról számolt be, hogy az egészsége is ráment a munkára.

Az illető munkaidő letelte után nem képes hírekkel foglalkozni, így minden hírforrást kikapcsol, hogy ne kelljen velük foglalkoznia.

Keller-Alánt Ákos elmondta, hogy mindemellett sokan vannak olyanok, akik fiatalként már az új rendszerben kezdtek dolgozni, és

ők a jelenlegi módszert tartják valódi újságírásnak.

Más dolgozókat kevésbé érdekel a politika, csak elvégzik rájuk szabott feladataikat, de nem gondolnak bele abba, hogy mekkora problémákat tudnak okozni.

Van egy olyan réteg, amelynek a jelenlegi folyamatok nem tetszenek, ők zömében felmondanak a munkahelyükön. Ennek ellenére vannak olyanok is, akik financiálisan rákényszerülnek a közmédiában való munkavégzésre, hogy eltarthassák családjukat, és nem képesek átképezni magukat más munkakörre.

Az oknyomozó újságíró szerint a közszolgálati média függetlenségéhez gazdasági és politikai önállóság, valamint mentális átállás is szükséges, hogy a jelenlegi félelem megszűnjön. A kétharmados szabályokat nehéz megváltoztatni, hosszú távra lett felépítve a jelenlegi rendszer.

Keller-Alánt Ákos elmondta, bizakodásra ad okot, hogy jelenleg is vannak olyan újságírók a közmédiában és a független médiumoknál is, akik a közszolgálatiság elveit szem előtt tartva végzik a munkájukat. Ez lehetőséget ad a jövőben egy független közmédia kiépítésére.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek