Müller Cecília bemondta: „Magyarország egy oltó nemzet”

Több mint kétmillió ember kapott vakcinát a mai napig.

Megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az operatív törzs. A tájékoztató elején György István államtitkár beszélt arról, hogy „ezekben az órákban” lépjük át a kétmillió beoltottat Magyarországon.

Elmondta, hogy 540 ezer oltást adtak be az első és második alkalommal oltók esetében. Ennek kapcsán a keleti vakcinák beszerzését méltatta az államtitkár.

Szerinte a baloldal álhírekkel az oltás ellen hangolja az embereket. Hozzátette, úgy látja, hogy saját szimpatizánsaik életét is veszélyeztetik a kampányukkal — arról nem beszélt, hogy pontosan kiket és miért tart oltásellenesnek az ellenzéki oldalon.

Müller Cecília örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy átlépte a kétmillió főt a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon. Szerinte a beoltott kétmillió fő „felismerte az oltás fontosságát„, és beleállt a járvány elleni küzdelembe.

4609 főt regisztráltak friss fertőzöttként, 262 fővel nőtt a kórházban kezelt betegek száma, 12.553 fő fekszik kórházakban. „Folyamatos, tendenciózus emelkedést látunk” — mondta, hozzátéve, hogy a járvány terjedésének legfőbb oka jelenleg a brit vírusvariáns.

Azt is elmondta, hogy a fiatalabb korosztályok esetében is súlyos lefolyása lehet a betegségnek. Kiemelte az egyéni felelősség fontosságát a járványügyi intézkedések betartásában. 274 fő halt meg az elmúlt 24 órában.

Minden élet egyforma, egyszeri és megismételhetetlen

— jelentette ki a tiszti főorvos. Minden gyanús esetben fel kell keresni a háziorvost, aki elvégzi a koronavírus-tesztelést.

Az oltóanyagokról elmondta, hogy különböző oltóanyagokat különböző helyszínekre szállítanak. Tegnap 81.600 adag Moderna-vakcina érkezett az országba, ezek a háziorvosoknál „eloltásra fognak kerülni”.

Pfizer-vakcinák is érkeztek, ezeket zömében a pedagógusok oltásánál szeretnék felhasználni. Ma éjszaka 250 ezer adag vakcinát várnak a Szputnyik V-oltóanyagokból.

Minden lehetőséget megragadunk, ezért van ez a sokféleség, sokszínűség.

Elmondta, hogy minden vakcina hatásos, ezért érdemes élni az oltás lehetőségével.

A favipiravir nevű gyógyszert enyhe és középsúlyos koronavírusos esetekben ajánlott használni. Ezeket akár már a háziorvos is felírhatja.

Az eddig említett orvosokon és ápolókon kívül kiemelte a gyógyszerészek áldozatos munkáját. Szerinte különösen fontos feladatot látnak el a jelenlegi helyzetben.

A várandós és szoptató nők esetében orvossal való konzultációt javasol Müller Cecília. A szakmai kollégiumok mRNS-vakcinákat ajánlott számukra, így elsősorban valószínűleg ezeket fogják ajánlani az oltáshoz.

Az HVG kérdésére elmondták, hogy a Pfizer oltóanyaga áll rendelkezésre a pedagógusok számára.

Ezeket fogják elsősorban számukra biztosítani.

(M1 Híradó nyomán)

Valódi Hírek