Kiderült: Lesújtó jelentést adott ki Magyarország médiapiacáról az EU emberi jogi biztosa

Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy veszélybe kerül az újságírók testi épsége.

14 oldalas jelentést adott ki az Európa Tanács, amelyet Dunja Mijatovic emberi jogi biztos jegyzett. A dokumentum véglegesítése előtt civil szervezetekkel, újságírókkal és kormányzati szereplőkkel is interjúkat készítettek az objektív tájékozódás céljából.

Kormányzati oldalról Varga Judit igazságügyi minisztert, Orbán Balázst, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesét, Karas Mónikát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét, valamint Kozma Ákos ombudsmant szólították meg.

A jelentés első részében a biztos megállapította, hogy nagy hatalom összpontosul a magyar média-, valamint távközlési piacot felügyelő hatóság elnökének kezében. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsában a szervezet alapítása, 2010 óta csak a Fidesz-KDNP szövetség által delegált tagok ülnek.

A Médiatanács előbbi oknál fogva kizárólag politikai testületnek tekinthető a jelentés szerint. A testületnek úgy van lehetősége szankciók megtételére, hogy a törvény nem fogalmaz világosan, mi tekinthető jogsértésnek.

Az Igazságügyi Minisztérium által felügyelt Digitális Média Szabadság Bizottságának jogkörei sem tisztázottak, azonban azt elsősorban a Facebook „cenzúrázási gyakorlat„-ának kivizsgálására hozták létre. A jelentésben a veszélyhelyzet alatt hozott, médiát érintő kormányzati intézkedésekről is írtak.

Tavaly 134 esetben indított a magyar kormány eljárást, többnyire a rémhírterjesztés Büntető törvénykönyvi passzusa alapján. Bár többnyire megszüntették az eljárásokat, magas számuk alkalmas a szólásszabadság szűkítésére a dokumentum tanúsága szerint.

Az állami szervek a koronavírus-járvány veszélyhelyzeti időszaka alatt 45 napig kitolhatják az adatszolgáltatás idejét, amely az információszabadság elveivel ellentétes. A „dróntörvény” néven emlegetett intézkedés

sérti a szabad sajtó működését.

Az intézkedéssel egyébként az a kormány célja, hogy megakadályozza a magántulajdonú ingatlanokról engedély nélküli felvételek készítését. Ezzel azonban neves politikus mesés vagyongyarapodása is jól lekövethető, így érthető és logikus, hogy egy éves szabadságvesztés is kiszabható a renitenseknek.

A jelentés külön fejezetben tárgyalja az állami hirdetések piactorzító hatásaival. Megállapításuk szerint tavaly a hirdetések 86%-a kormányközeli sajtóorgánumoknak jutott.

A kormányközeli Közép-európai Sajtó és Médiaalapítvánnyal (KESMA) kapcsolatban megjegyezte a jelentés, hogy közel 200 újságíró veszítette el a munkáját annak létrehozásakor. Súlyos megállapítás, hogy

a közmédia kizárólag a kormányzati narratívát közvetítve jár el.

Érdekes tény, hogy a közmédia csatornáin olyan nemzetközi jogvédő szervezetektől, mint az Amnesty International semmilyen közleményt vagy interjút nem szabad ismertetni.

A dokumentumban szó esik például az Index tulajdonosváltásáról, a Klubrádió elnémításáról, valamint arról is, hogy a immáron maradt Népszava az egyetlen ellenzéki napilap a piacon. Dunja Mijatovic személyes interjúk során azt tapasztalta kormányzati szereplők részéről, hogy

a médiában megjelenő kritikákat „Soros-ügynökök” tevékenyégének köszönhető, „gonosz, kormányellenes propagandá„-nak tekintették.

Mindezek miatt került Krekó Péter politikai elemző is a hatalom célkeresztjébe.

A legsúlyosabb kijelentés szerint

bár még nincs veszélyben az újságírók testi épsége, bizonyos gyűlöletkampányok hatására akár még az is bekövetkezhet.

Az anomáliák megszüntetésére nyolcpontos javaslatot dolgoztak ki, amelynek része például a gyűlöletkampányok elítélése, a civil szervezetekkel való konzultáció és jogszabálymódosítások.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek