Müller Cecília: Most az időseket kérem, hogy vigyázzanak a fiatalokra (+videó)

Aki úgy gondolja, hogy védett, az rosszul gondolja.

Müller Cecília elmondta, hogy a járványügyi adatok változatlanul kedvezőtlenek a brit mutáns miatt. Ha heti adatokat vetünk össze, akkor egy hét alatt 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, és ugyanígy növekszik az aktív fertőzöttek száma is.

Nem csak a fertőződés gyakorisága nő a brit és a még ennél is agresszívabb mutánsok miatt, hanem

a betegség súlyossága is növekszik.

12291 fő van jelenleg kórházban, rendkívül leterheltek az intenzív osztályok: 1497 fő van lélegeztetőgépen.

A vírus rendkívül agresszív, súlyos megbetegedést idét elő, így a felelősségünk is nagy abban, hogy megakadályozzuk a fertőződést. A fertőzősdést követően senki nem tudhatja, hogy milyen formában zajlik majd le a betegség.

Az adatok mellett láthatjuk, hogy a védekezés is intenzíven zajlik.

Az egyéni felelősséget hangsúlyozta, „soha ekkora még nem volt talán” — mondta.

„Ha nem fertőződünk meg, azzal sokat segítünk az egész országnak.”

— fogalmazott. Felhívta a figyelmet, hogy tegyünk meg mindent járványügyi szempontból is azért, hogy az egészségügyről levegyük a terhet.

Ez azt jelenti, hogy mivel ambulánsan sok beteg kezelhető, és a favipiravir életeket is menthet, ezért ha elkapjuk a betegséget, írassuk azt fel és váltsuk ki.

Korai szakaszban, enyhe vagy középsúlyos állapotban adott gyógyszer megmenti a betegek a kórházba kerüléstől.

Eddig 1.920.000 oltást adtak be, ennyien kapták meg legalább az első oltást. Már az első oltást követően két héten belül egy jelentősebb védettség alakul ki.

A második oltást 689392 fő kapta meg. Müller megnyugtatott, hogy rendre érkeznek az oltóanyagok hazánkba, a 250.000 SZputnyik V első adag oltását is fel tudta szabadítani az oltásra. Ez még egy korábban beszállított adag, rendben találták tehát felhasználható.

Az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltása következik, Müller felhívta a dolgozók figyelmét arra, hogy regisztráljanak, erre ma éjfélig van lehetőségük. Ezt követően sms-értesítést kapnak arról, hogy mikor mehetnek oltatni.

Folytatódik a várandós kismamák és a szoptatós édesanyák oltási lehetősége Pfizerrel és Modernával. Őket is arra kérte, hogy az oltakozási igényüket regisztrációval fejezzék ki, majd konzultáljanak az orvosukkal az oltás előtt.

Müller kifejtette, hogy a számokból látszik, hogy egyre kevesebb idős fertőződik meg, mivel jó részüket már beoltották.

„Az időseket kérem, hogy vigyázzanak a fiatalokra, de vigyázzanak a fiatalok egymásra is.”

— fogalmazott.

A húsvétra vonatkozóan elmondta, hogy a nagy családok ne jöjjenek össze húsvétra, próbáljanak szűk családi körben ünnepelni.

Kérdésre elmondta, hogy senki nem érezheti biztonságban magát. A terjedés intenzív, egész Európa küszködik. Aki úgy gondolja, hogy ő védett, az rosszul gondolja — fogalmazott a tisztifőorvos.

 

Valódi Hírek