Gulyás Gergely kérdésekre válaszolt: szerinte áprilisban már mindenképpen nyithatnak az éttermek teraszai

Online fogadóórát tartott a miniszter.

Gulyás Gergely Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, a Budapestért felelős államtitkárral tartott online fogadóórát szombaton, ahol különböző kérdésekre válaszoltak. A fogadóóráról az atv.hu készített összefoglalót.

Arra a kérdésre, hogy a tervek szerint mikor nyithatnak az éttermek teraszai, Gulyás azt felelte:

„Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen.”

Hozzátette, hogy a jövőre vonatkozó minden prognózis bizonytalan. A kérdésre, hogy miért rendez Magyarország a járvány alatt is sporteseményeket, azt válaszolta, hogy

valójában alig rendezünk.

Amiket mégis megrendezünk, azok főleg olimpiai kvalifikációs versenyek, a járványügyi protokoll pedig nagyon szigorú.

„Ezekből különösebb gond nem volt, egy olyan verseny volt, hogy 8-9 vívónál mutatták ki a fertőzést.”

— mondta. A francia L’Equipe információi szerint egyébként a március közepén rendezett budapesti kardvívó-világkupa összesen mintegy 30 résztvevője kapta el a koronavírust, jelentős részük versenyző, illetve edző, de legalább egy bíróról is tudnak.

Az érkező vakcinaszállítmányokról a miniszter elmondta, hogy folyamatosan érkeznek vakcinák, hétfőn például Szputnyik jön.

A szállítási pontosság nagymértékben különbözik a gyártó cégektől függően. Összességében “a kínaiak a legszorgalmasabbak” a miniszter szerint, ők a szerződésbél lényegesebben előbb teljesítettek, az oroszok és a Pfizer pedig, bár voltak kisebb csúszások, “de nagyjából a szerződés szerint teljesítettek”.

“Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint az az európai szolidaritás, ha hagyjuk meghalni az embereket”

— mondta a miniszter azzal kapcsolatban, hogy Manfred Weber a közelmúltban úgy fogalmazott: az “európai szolidaritás megszegése” egy nem nyugati vakcina beszerzése.

“Ezt az egészen buta, primitív, dogmatikus gondolkodást ezt mi nem követtük, ez Németországban is csak egy hang, de inkább brüsszeli hangnak tekintsük, mert Weber inkább brüsszeli, mint bajor”

— jegyezte meg. Elmondta, hogy Magyarország a lehető legjobb döntést hozta többféle vakcina beszerzésével.

A teljes videót itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek