Zacher Gábor: Tényleg nagyon nagy gáz van, az egészségügy nemhogy a végét járja, már túl van azon a határon

Szerinte habár a dolgozók még tartják magukat, újabb és újabb emberekre lenne szükség.

„Tényleg nagyon nagy gáz van” – mondta Zacher Gábor a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arra a kérdésre, hogy mi a helyzet most az egészségügyben.

A hatvani kórház Covid-osztályán dolgozó toxikológus elmondta, mindenhol nagyon sok a beteg és az egészségügy nemhogy a „végét járja”, de túl van azon a bizonyos határon, és szerinte habár a dolgozók még tartják magukat, újabb és újabb emberekre lenne szükség.

Zacher szerint a tartalékot az önkéntesek mellett a magánegészségügyben, illetve a gyógyszeriparban dolgozók jelenthetik, ugyanakkor a megoldást mindenekelőtt az oltás jelentheti.

„Drámai, amikor úgy megyek be vizitelni egy kórterembe, hogy az ott fekvők szinte mindegyike a gyerekem lehetne. Ilyennel azért nem találkoztunk”

– mondta a toxikológus, hozzátéve, az egészségügyi dolgozók mindennapos pszichés megterhelése is hatalmas, hiszen halálhíreket közölni kell a hozzátartozókkal, vagy éppen felhívni őket, hogy jöjjenek be elbúcsúzni a betegtől.

„Ez persze mindennapos az egészségügyben, de ilyen sok haláleset mellett úgy érzik magukat, mintha minden egyes nap tömegbaleset történne (…) Megszokni nem lehet, belefásulni pedig nem szabad”

– vélekedett Zacher,

Zacher elmondta azt is, a hatvani kórház sürgősségi osztályán kedden 44 beteg fordult meg, közülük csaknem kétharmadának voltak covid-gyanús tünetei vagy a beengedésnél már pozitív eredményt mutatott a gyorszteszt.

„Mi lehet akkor egy egyetemi vagy sürgősségi klinikán, mi lehet egy nagy megyei kórház sürgősségi osztályán, ahol még több beteg áramlik be” – mondta a szakember.

Zacher Gábor az interjú végén nyomatékosan kért mindenkit arra, hogy a húsvétot a legszűkebb családi körben ünnepeljék.

(Klubrádió nyomán)

Valódi Hírek