Az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági válsága jön: 32.000 vállalkozás mehet csődbe

Segítség nélkül tömeges elbocsátási hullám indulhat.

„Becsődölt négy nagyobb kiskereskedelmi lánc, és a 105 ezer kisvállalkozás 20-30 százaléka nem fog tudni újranyitni” — mondta az ATV Híradójának Kalovits Gábor, a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének alapítója.

Március 29-ig biztosan zárva lesznek még az üzletek, miközben a magyar kiskereskedők közül

sokan már a bérleti díjat sem tudják fizetni.

Kalovits Gábor a Híradónak elmondta, hogy eddig négy nagyobb kereskedelmi lánc jelentett csődöt, ami azért is aggasztó, mert a kereskedelmi szektor a teljes magyar munkaállomány több mint 8 százalékát teszi ki.

A szektorban 660 ezren, a kiskereskedelemben 360 ezren dolgoznak — vagyis eddig annyian dolgoztak. Segítség nélkül ugyanis tömeges elbocsátási hullám indulhat a szektorban.

Minél tovább húzódik ez a helyzet, annál biztosabb, hogy a piaci szereplők 10, 20, 30 százaléka nem fog tudni újranyitni.

Ez a legrosszabb esetben majdnem 32 ezer vállalkozást jelent

— mondta Kalovits, hozzátéve, hogy tárgyaltak már a kormánnyal, és a nyitás bármilyen formájának örülnének.

Eközben a Magyar Orvosi Kamara további szigorításokat, rövid, ám durva zárást javasolt a kormánynak, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara pedig négyzetméter alapú zárást vezetne be.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt mondta a Híradónak, hogy akkor lehet elkezdeni a fokozatos újraindítást, amikor az átoltottság eléri a 2,5 millió embert.

A teljes riportot >>ITT<< tudod megnézni.

 

Valódi Hírek