Orbán a szélsőjobbhoz fog csatlakozni az Európai Parlamentben a volt külügyminiszter szerint (+videó)

Balázs Péter szerint nincs más út Orbánék előtt.

Az ATV Start vendége volt kedden Balázs Péter. A volt külügyminiszter az Európai Néppárt és a Fidesz szakításáról beszélt a műsorban.

A politikus elmondta, hogy már régóta érett a Néppártból való kilépés. Ennek ellenére korábban folyamatosan próbálta belülről mozgatni a szálakat a magyar kormánypárt a Néppártban, azonban nem talált szövetségesekre.

Nincs más útja Orbánnak, mint a szélsőjobb, hiszen hova menne?

A Néppártból kilépett, a szocdemekhez, a zöldekhez, a liberálisokhoz és a szélsőbalhoz nyilván nem megy. Marad a két szélsőjobb csapat” — mondta Balázs Péter.

Erre a jobb érdekérvényesítő képesség miatt is szükség van, ugyanis függetlenként jóval kevesebb lehetőséggel rendelkeznek a képviselők.

A két szélsőjobboldali erő közül valószínűleg a mérsékeltebb, Jarosław Kaczyński-féle tömbhöz fog csatlakozni a Fidesz.

Ezt a szövetséget mindössze 16 európai párt alkotja, jellemzően kisebbek.

A jelenlegi helyzetet a volt miniszter a „Néppárt Brexitjének” nevezte. Ennek ellenére Orbánékat nem fogják tömegével követni, ugyanis csak egy kisebb szlovén párt jelezte esetleges távozásának szándékát.

Abban az esetben, ha a Fidesz 12 európai parlamenti politikusa beül a jelenleg második legkisebb frakcióval rendelkező Európai Konzervatívok és Reformisták közé, akkor a jelenlegi 62-ről 74-re bővülhet a létszámuk — ezzel azonban még nem jutnának előrébb a politikus szerint.

Orbánnak volt olyan terve, hogy saját elképzelése szerint alakít majd európai pártcsaládot szövetségeseivel, azonban ennek már nincs realitása, mert a Matteo Salvini vezette olasz Északi Liga más konstrukcióban gondolkodik. Ahhoz, hogy egy új pártcsalád megalakuljon, 7 országból kell legalább 25 képviselőnek összegyűlnie, és ez jelenleg nem reális.

Ez egy lényeges befolyásvesztés nem csak a Fidesz, de Magyarország számára is

— mondta a létrejött helyzetről Balázs Péter. Úgy véli, hiba volt a Néppárt részéről, hogy megengedte az egyetlen KDNP-s EP-képviselőnek, hogy tag maradjon. Ezzel azonban a Fidesz jól jár, mert lesz olyan, akitől értesülhetnek a Néppárton belül zajló folyamatokról.

A beszélgetésről szóló videó itt tekinthető meg:

(ATV nyomán)

Valódi Hírek