Az oktatási államtitkár elárulta, mikorra tervezi az újranyitást a kormány

Eddig erről csak homályos fejtegetéseket hallottunk.

Interjút adott Maruzsa Zoltán közoktatásért és köznevelésért felelős államtitkár az Inforádió Aréna című műsorában. Az államtitkár arról beszélt, hogy mikorra tervezi a kormány az újranyitást.

Az államtitkár

elárulta, hogy április 7-én kezdődhetne a tantermi oktatás, illetve az óvodák is akkortól működhetnének teljes kapacitással.

Ennek ellenére ez még nem biztos, a járványhelyzet függvényében még sok minden változhat.

A középfokú oktatási intézményekben a tanítás már november óta online zajlik, náluk Maruzsa szerint 3-4 hét múlva jöhet el az újranyitás ideje, ha a járványhelyzet engedni fogja. Ennek ellenére azt is el tudja képzelni, hogy a visszatérés ütemezetten fog majd lezajlani — ennek részleteiről nem beszélt.

Kijelentette, hogy a kormány célja, hogy mielőbb visszatérhessenek az intézmények a rendes, offline körülmények közé. Hozzátette, hogy most sem a diákok, sem a dolgozók nincsenek kitiltva az intézmények épületeiből, és kiscsoportos foglalkozásokra, valamint ügyelet tartására van lehetőség a jelen helyzetben is.

A járványhelyzet ellenére folyamatosan zajlik a középfokú felvételi eljárás,

a szóbeliket is megtartják a hatályos előírások betartásával.

A május végén esedékes országos kompetenciaméréseket mindenképpen meg akarják íratni, hogy lássák, a lezárások milyen hatással bírtak a tanulókra.

Maruzsa a tavalyi érettségik, valamint az idei felvételik alapján úgy látja, hogy nem hozott jelentős hanyatlást az online oktatás a diákok tanulmányi eredményeiben. Elmondta,

idén az írásbeli érettségiket május első felében mindenképpen meg akarják tartani. A kormány úgy készül, hogy a szóbeliket is lebonyolítják

nyáron. Szerinte bár fel vannak készülve minden eshetőségre, a diákok többsége érettségizni akar, és ezt is szem előtt tartják.

(Inforádió nyomán)

Valódi Hírek