Gennyesre keresik magukat Orbán emberei az új egyetemi kuratóriumokban, a DK perre megy

Kiderült: a megszállt oktatási intézményeket is kifizetőhelyként használják saját maguknak.

Az egyetemek kisajátítását követően több egyetemi alapítvány is létrejött az elmúlt időszakban. Ezeknek a kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba fideszes politikusokat, országgyűlési képviselőket, polgármestereket és kormánytagokat is delegáltak, többek között Fazekas Sándort, György Lászlót és Bajkai Istvánt – utóbbi az Orbán-család ügyvédjeként is ismert.

Az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány kuratóriumának két fideszes országgyűlési képviselő is tagja: Bajkai István és Fazekas Sándor. Vagyonnyilatkozatuk szerint mindketten havi bruttó

1,5 millió forintos

jövedelemben részesülnek ezért.

A 2021 elején leadott vagyonnyilatkozatok a 2020. december 31-i állapotot mutatják, azt nem tudni, hogy 2021-ben tovább emelkedett-e a Marek József Alapítvány kuratóriumi tagjainak díjazása.

A Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára tag, vagyonnyilatkozata szerint ő is havi bruttó 1,5 millióért végzi e tevékenységét.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy kikérje az összes kapcsolódó alapítvány adatait – közölte Oláh Lajos, a párt országgyűlési képviselője.

Oláh szerint „elképesztő arcátlanság kell ahhoz az akcióhoz, hogy a lenyúlt és szétvert egyetemeket felügyelő bizottságokat feltöltsék fideszes pártkatonákkal, akiket nem mellesleg még jól ki is tömnek újabb milliókkal, mindezt a járvány harmadik hullámának kellős közepén.”

Mi, európai magyarok nem hagyjuk, hogy Orbánék ostobának nézzenek bárkit is, és számon fogjuk kérni a 2022-es kormányváltás után, hogy fideszes kifizetőhellyé tették az egyetemeket is – közölte a DK politikusa.

(Magyar Narancs / dkp.hu)

Valódi Hírek