Orbán most már arról beszél, június vége előtt mindenkit beoltanak, aki kérte (+videó)

A vírus ellen pedig támadunk és védekezünk is.

Az azonnali kérdések órájában Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője arról kérdezte Orbán Viktort, hogy miért nem állnak ki jobban a magyar nemzeti szuverenitás és a nemzeti érdekek mellett akkor, amikor az orosz vagy kínai nagyhatalmi érdekekkel szemben.

Orbán minderre úgy reagált, hogy

„mi a magyarokat képviseljük Brüsszelben, önök Brüsszelt képviselik itt, Magyarországon”.

Majd azzal folytatta, hogy a kínai és orosz befolyás csak az amerikai szenátusban lenne „korrekt kérdés”, Magyarországot nem fenyegetik ilyen érdekek.

Orbán szerint a magyar kormány nem támogatja a „hideg háborús politikát”, a magyar külpolitika ugyanis – mint mondta – nemzeti alapon áll.

„Barátokat gyűjtünk, szeretnénk mindenkivel minél gyümölcsözőbb kapcsolatokat kialakítani: Kínával is, Oroszországgal is, Szaúd-Arábiával is és az USA-val is”

– jelentette ki Orbán.

Keresztest követően a Párbeszéd frakciójában ülő Burány Sándor felszólalásában felidézte Orbán Viktor járvány alatt tett kijelentéseit, így attól a szeptemberben tett „állig felfegyverkezve várjuk a hullám második hullámát” kijelentéstől a néhány héttel ezelőtti „csupa rossz hírem van” bejelentésig.

Burány azt kérte a miniszterelnöktől, hogy az ellentmondó nyilatkozatok után tisztázza, most mi is a helyzet: „támadunk vagy védekezünk?”

Orbán szerint az eddig tett kijelentéseiben nem volt ellentmondás, azok egy logikus, a helyzethez alkalmazkodó sormintát követtek.

„Most az a helyzet, hogy természetesen támadunk és mivel a harmadik hullám itt van, természetesen védekezünk is. Ez a helyzet. Mind a kettőt egyszerre”

– válaszolta Orbán.

A kormányfő ezt követően arról beszélt, hogy most úgy látja, „minden lehetőségünk megvan arra” a keleti vakcinák miatt, hogy minden regisztrált ember – ez már szerinte 3,5 millió környékén van – megkapja az oltást még a második negyedév, azaz június vége előtt.

A videót itt tudod megnézni a 20. perctől:

Valódi Hírek