Demeter Szilárd: Vagy sikerül, vagy hősi halott leszek, nekem mindkettő megfelel

A PIM főigazgatója egy dologban biztosan különbözik Aczél elvtárstól.

Abban biztosan különbözöm Aczél elvtárstól, hogy nem döntök tartalmi kérdésekről, és arról sem, ki, milyen ösztöndíjat kapjon — mondta Demeter Szilárd az Indexnek adott interjújában kedden.

Hozzátette: a döntéseket szakmai zsűrik és kuratóriumok hozzák meg,

a balhét viszont ő viszi el.

Kifejtette: az, hogy az elit kultúra elkülönül a tömegek igényeitől, luxus.

„Milliárdokat költünk igényes kulturális produkcióra, amiket nem juttatunk el az emberekhez, pedig lehet, hogy lenne rájuk igény.”

— mondta. A riporter, Vig György megkérdezte, mit szól ahhoz az egykori kolozsvári filozófia hallgató, hogy a „baloldali” sajtó rendre az antiszemita és a kisgömböc jelzőkkel illeti. Demeter erre elmondta, hogy a gyűlölködő egységfront egy látszategységfront, őt pedig még zsidó szervezetek sem illették az antiszemita jelzővel.

„A magyar kultúra attól vitális, hogy minden gondolat, világnézet megtalálta benne a maga megformálási lehetőségét, játékterét, és én ezt akarom erősíteni.”

— fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a magyar kultúrában minden benne van a magyar baloldaltól a jobbszélig.

Kifejtette, hogy a konfliktusok jók, ha produktívak, egyetlen közös premisszát szorgalmaz:

a magyar kultúra mindenek fölött.

A felvetésre, hogy a PIM 60 milliárdot fordíthat a kulturális szféra támogatására, megkapta a Hajógyári-szigetet és az óbudai Zichy-kastélyt, illetve további 23 milliárd forintot a magyar könnyűzene felvirágoztatására, azt mondta:

azért ő csinálja mindezt és azért így, mert benne volt a legerősebb akarat és a legtöbb türelem, hogy ezt kiverekedje.

„Azon dolgozunk a kollégáimmal lassan egy éve, hogy a kulturális menedzsmentet, tartalomdisztribúciót úgy hangoljuk át, hogy lehetőleg a Kárpát-medence minden térségébe jusson a minél minőségibb kultúrából. Az adófizetők pénzéből csináljuk, tehát közérdek.”

— fogalmazott, majd hozzátette: lehet, hogy a határon túli magyarok nem itt adóznak, de a magyar kultúra nem ismer ilyen határokat.

Szerinte az anyanyelvi kultúra nem pénzkérdés. Az SZFE-ről kapcsolatban elmondta:

„Az volt az ígéret, hogy építünk nekik egy új campust. Meg is fogjuk építeni, mindezt egy erőtérben. Azt szeretnénk, ha a leendő diákváros mellett lenne egy edukációs-kulturális központ is, ahol minden egy helyre kerülhetne. Ez egy ingatlanfejlesztési koncepciót jelent.”

Hozzátette, hogy Káel Csabával fél éve dolgoznak azon, hogy megfelelő helyeket találjanak az új campusnak.

„Egy olyan bőséges közönségkapcsolati térrel rendelkező ingatlanegyüttesben gondolkodunk, ahol az Olümposzról leszállt fél-, vagy egész istenek találkoznak a halandókkal.”

— mondta.

Az irodalommal kapcsolatban továbbra is az a véleménye, hogy vannak magyar írók, akik exportra dolgoznak, és németebbek akarnak lenni mondjuk egy német írónál: szerinte ez is járható út, de erre ne kelljen közpénzt költeni.

A szétosztandó 23 milliárdról elmondta, hogy ez a tavaly összeállított könnyűzenei stratégiára megy majd. Ebből jut majd egy piramisrendszerű, közép- és felsőfokú zenei oktatásra, tehetségközpontokra, szakkör jellegű képzési rendszerre.

Az összegben van egy „masszív tartalomgyártási zsák”, ebbe ösztöndíjak, videoklipek, alkotók támogatása fér bele.

Ákos és Mándoky László is szóba került: Demeter Szilárd szerint Ákos egyedül is tud pénzt keresni, kiépítette a maga közönségét. A kérdésre, hogy akkor miért kap mégis állami pénzt, azt felelte:

a teljesítmény miatt.

Hogy ki kap anyagi segítséget, azt Demeter elmondása szerint egy szakmai grémium dönti el. A tartalomgyártási támogatást a zenészek számára azonnal kiírják majd, amint megérkezik a támogatás.

A Hajógyári-szigetből és a Zichy-kastélyból próba-, kiállítási és közösségi helyeket csinálna Demeter.

„Először is szeretnénk egy két-háromezer fős közönség számára alkalmas játszóhelyet. A PECSA lebontása óta nincs ilyen, pedig a magyar zenekarok jelentős részének ez az ideális méret. Próbatermeket is szeretnénk, illetve, mivel ez egy kortárs művészeti tér lenne, színház, képzőművészet, fotó, kerámia, bármi helyet találhatna ott. Ezeket az ingatlanokat megpályáztatnánk és kiadnánk ilyen funkciókra.”

— mondta el. A Zichy-kastélyban közgyűjtemények, kortárs popkultúra és kreatív műhely kapna helyet.

A kérdésre, hogy meddig akarja még folytatni, azt felelte:

„Amikor 2018-ban felkértek, hogy legyek a PIM főigazgatója, azt mondták két lehetőségem van: vagy sikerül, vagy hősi halott leszek. Nekem mindkettő megfelel.”

Munkáját egy esetleges kormányváltás után is folytatná, ha hagynák, bár szerinte az lenne a hősi halott-verzió.

„Egy idő után kinyírnának, mert politikának kiszolgáltatott pozícióban vagyok, de nyilván nem adom fel. A többit a választópolgárok döntik el.”

 

Valódi Hírek