Botrányos érveléssel hárította a balesetben megsérült gyermekekre a felelősséget a rendőrség

A XVI. kerületben több gyermek is balesetet szenvedett egy játszótér átadása után.

13 hónap után megszüntette a nyomozást a rendőrség a XVI. kerület egyik új építésű játszóterében történt balesetek vizsgálatának ügyében. A játszóteret az önkormányzati választás kampányhajrájában adta át az azóta is regnáló Kovács Péter fideszes polgármester.

Az új játszóeszközökön már az átadás napján több gyerek megsérült, köztük olyanok is voltak, akik súlyosan: van, akinek a sípcsontja tört el, másnak a foga tört ki az eszközök használatát követően, de olyan is akad, akinek a térde sérült meg.

A baleseteket követően Tényi István feljelentést tett a rendőrségen. A hatóság 2020 novemberében azonban bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

A 24.hu szerint az ügyben a rendőrség mindössze két szülőt kérdezett meg annak ellenére, hogy több gyermek is megsérült. Az egyik szülő elmondása szerint

úgy kellett győzködnie a rendőrséget, hogy a másik, általa ajánlott tanút meghallgassák.

A rendőrségi nyomozati anyag tanúsága szerint a szülők azt állították, hogy a gyermekek a rendeltetésszerű használat ellenére szenvedtek balesetet a csúszdán, és sérüléseiket annak nem megfelelő kialakítása miatt szerezték. A szülők állítása alapján „a csúszdák nem biztonságosak, minőség-megfelelőség szempontból erősen kifogásolhatók„.

A rendőrség azonban nem a szülők véleményére fektetett nagyobb hangsúlyt, hanem az igazságügyi szakértő elemzésére. Ez alapvetően helyes eljárásnak számít, azonban a véleményezést olvasva megdöbbentő okfejtésnek lehetünk szemtanúi.

A csúszdák használatából eredő kockázat lényegesen függ az azt igénybe vevő ügyességétől, képességétől és nem csupán csak az életkorától. A szakértő álláspontja szerint mindezt alátámasztja azon tény is, hogy a

míg a kérdéses csúszdán lecsúszva az egyik gyermek sérülést szenvedett, addig ugyanazt a csúszdát számos gyermek sérülésmentesen használta

olvasható a történteket relativizáló szakértői véleményből.

Tehát ez alapján elmondható, hogy a szakértő szerint bár történtek balesetek, de azok nem a csúszdák kialakításából fakadnak, mert vannak olyan gyermekek is, akik nem szenvedtek sérülést. Az önkormányzat egyébként a csúszdákat az átadás után másfél nappal lezárta a további balesetek megelőzése céljából.

A rendőrség az ügyet taglaló okiratba beleírta, hogy a TÜV Rheinland Intercent Kft. a játszótér átadása előtt minőségellenőrzést végzett az eszközökön, és mindent rendben találtak, semmilyen hiányossággal nem találkoztak. Az igazságügyi szakértő azonban rámutatott, hogy nem egyértelmű az alkalmazott szabvány.

A szabályok szerint legfeljebb 10 méter hosszú lehet az alagútcsúszda zárt felületű része, hogy az esetlegesen beszoruló gyermeket ki lehessen szabadítani a csúszdából, ennek ellenére a szabvány egyik része nem tartalmazza a hosszúságra vonatkozó korlátozást. A szakértő szerint a szabvány következetlenségeket és pontatlanságokat is tartalmaz.

Arról is szót ejtettek a dokumentumban, hogy a jelenleg hatályos építési előírások szerint nem kell előzetes engedélyezési eljárást lefolytatni. Mindemellett a szabvány próbaüzem tartását sem írja elő, valamint nem rendelkezik az építési elemek összeszerelésének szabályairól. A szakértő ezzel párhuzamosan megállapította, hogy a minőségellenőrző cég szabálykövetően járt el.

A rendőrség megállapította, hogy az építési, valamint a minőségirányítási szakértők nem követtek el szabályszegést. Ezután egy groteszk megállapítást is tettek:

azt állították, hogy a csúszdák használatából eredő sérülés a gyermekek ügyességétől is függ.

A kivitelező vállalat egyébként sikert sikerre halmoz a fideszes vezetésű kerület közbeszerzésein. Az Everling Városépítő Kft. éves árbevétele 2019-ben, a játszótér átadásának évében rekordot döntött.

A nettó 1,3 milliárd forintos forgalmat generáló cég mindössze 14,5 millió forintos adózott profitot ért el, a rekordárbevétel mellett az ötödik legkisebb nyereségük társult. A tulajdonos másik cége, az Everling Építő, Termelő és Szolgáltató vállalat még nagyobb, 2,2 milliárd forintos forgalmat bonyolított abban az évben, ami a cég történetének második legjobb eredménye.

A játszótér kialakítására irányuló projektre egyébként eredetileg 265 millió forintot szántak. A választási évben ezt további 1 millió 800 ezer forinttal egészítette ki az önkormányzat többletfeladatok miatt. Abban az évben ugyanez a cég a Jókai Mór utcai lakótelep közterület-felújítását nettó 300 millió forintból valósította meg.

(24.hu nyomán)

(Képünk illusztráció, forrás: Dunaújváros Online)

Valódi Hírek