Elképesztő: Hónapok óta nem tudnak kinyitni, a NAV mégis kiment ellenőrizni a szálláshelyet

Furcsállták, hogy nem használják a pénztárgépet.

A szálláshelyek november 11. óta — sok más szolgáltatással együtt — zárva tartanak, csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket. A cél a járvány terjedésének lassítása, azonban a helyzetben sok dolgozó maradt munka nélkül.

A Zala megyei Nován található Csicsergő Szabadidőközpontban még üzleti vendégek sem jártak az elmúlt hónapokban. A családi vállalkozásként működő szálláshelyet

ennek ellenére a múlt héten ellenőrizte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az üdülőközpont 2006-ban nyitott, a tulajdonos elmondása szerint évente 10-15 ezer vendégéjszakát töltenek el náluk. Évente 15-20 nagyobb rendezvényt szoktak tartani, és a szálláshely mellett éttermet is üzemeltetnek — amelynek jelenleg szintén zárva kell tartania.

Bár az állami szerveknek minden hónapban jelenteni kell, hogy nulla forint a bevételük, az adóhatóság mégis ellenőrizte őket. Ruzsics Milán számára ez azért volt különösen bosszantó, mert — elmondása szerint — szinte semmilyen támogatást nem kapnak az államtól.

A hatóságok pedig csak vegzálják az embert, miközben egy csomó díjat így is fizetnünk kell

— mondta dühösen a szálláshely vezetője. Elmondása szerint tavasszal még nem kellett elbocsátaniuk senkit, azt az időszakot kigazdálkodták, azonban a novemberi kényszerpihenő óta 15-ből 11 alkalmazottól meg kellett válniuk.

A megtartott dolgozóknak novemberben igényeltek bértámogatást, annak első részletét azonban csak januárban végén kapták meg, miután heves elégedetlenség bontakozott ki a vendéglátósok körében. Ruzsics szerint

a támogatás azonban csak aprópénz volt,

és a közüzemi alapdíjakat, a turisztikai adatközléshez tartozó összegeket, valamint a személyi jövedelemadót továbbra is fizetniük kell.

A tulajdonos abban bízik, hogy pünkösdkor kinyithatnak, ennek ellenére úgy gondolja, hogy esküvői lagzit még sokáig nem lehet majd tartani. Mivel az elmúlt egy évből 7 hónapban zárva kellett tartani a szálláshelyet, tartalékaik folyamatosan apadnak.

A Telex megkérdezte a NAV-ot, hogy az ellenőrzés egyedi volt, vagy pedig más szálláshelyeket is ellenőriznek a jelenlegi időszakban. A hivatal egyelőre nem válaszolt a Telex kérdésére.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek