Most derült ki: Nem fogadja el az EU a kínai és orosz vakcinákat a közös igazolásnál

Az EP-ben tegnap több uniós biztos is erről beszélt.

Nem kaphatják meg az Európai Unió közös vakcinaigazolását azok, akik a kínai és orosz oltásokat kapták, azaz olyan vakcinával oltották be, amelyet nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hagyott jóvá – értesült az Euronews.

A lap több brüsszeli forrására hivatkozva azt írja, egy zárt ajtók mögötti tárgyaláson két uniós biztos is erről beszélt csütörtökön az Európai Parlamentben.

A birtokukba került leirat szerint a bizottság alelnöke, Margaritisz Skínász arról beszélt:

„Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem” .

Míg az unió igazságügyi biztosa, DidierReynders az Euronews szerint úgy fogalmazott:

„A bizottság javaslata csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező oltóanyagokra terjed majd ki, de természetesen a tagállamok szabadon olthatják a lakosságukat más termékekkel is”.

Mindez Magyarország számára tehát azt jelenti, hogy azok, akiket az orosz vagy kínai vakcinával oltottak be, nem kaphatják meg az uniós igazolást mindaddig, amíg azok nem esnek át az EMA vizsgálatán.

A Szputnyik V esetében ez a vizsgálat már elindult, a kínai Sinopharm azonban egyelőre nem kérte a védőoltása uniós engedélyeztetését.

A tervek szerint az Európai Bizottság jövő szerdán hozza nyilvánosságra a közös igazolás terveit, amelynek fő célja a nemzetközi utazás megkönnyítése lesz.

Korábban Lengyelország már közölte, hogy nem fogadják el az EMA által nem engedélyezett vakcinákat a beutazásnál, így azokra, akik a kínai vagy orosz vakcinát kapták továbbra is érvényes a karanténkötelezettség.

Ezt követően nem sokkal – habár nem kimondva – a magyar kormány egy olyan rendeletmódosítást tett közzé, amely szerint a kiadott plasztikkártyán az eredeti tervekkel ellentétben nem fog szerepelni az az adat, hogy a vakcinációt melyik oltóanyaggal végezték.

(Euronews nyomán)

Valódi Hírek