FRISS: Lengyelország nem fogadja el a beutazóktól az engedély nélküli keleti vakcinákat

Ennyit a V4-ről.

Szombattól csak negatív koronavírusteszttel lehet Csehország vagy Szlovákia felől Lengyelországba, ellenekző esetben az érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk – jelentette be Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter a szerdai sajtóértekezletén.

Niedzielski elmondta: a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi,

ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Azaz azon magyar beutazóknak, akik az unióban egyedüliként Magyarországon engedélyezett kínai Sinopharm vagy orosz Szputnyik V vakcinát kapták meg, továbbra is házi karanténba kell vonulniuk.

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bevezetik a február 12-től országszerte feloldott korlátozásokat, bezárnak a szállodák, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és a sportuszodák.

Az általános iskolák első, második és harmadik osztályai – amelyek januárban visszatértek a tantermekbe – a régióban ismét távoktatásra térnek át.

Az említett térségben az újonnan fertőzöttek száma ugyanis jobban növekszik 16 másik vajdasághoz képest: míg országszerte a múlt héten átlagosan napi 20 új fertőzöttet regisztráltak 100 ezer lakosra, Varmia-Mazúriában 45-öt.

A vajdaságban az ott végzett kutatás szerint nagyobb arányban lép fel a koronavírus brit változata, amely országos viszonylatban a fertőzések mintegy tíz százalékát okozta.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban szerdai adatok szerint 12 146 új fertőzöttet regisztráltak. Múlt szerdán 8700 új fertőzöttet mutattak ki. Kifejezetten a Covid-19 miatt 67, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 305 ember hunyt el. A halálos áldozatok száma 93-mal több, mint egy héttel ezelőtt.

(via mti)

Valódi Hírek