Több mint tízezer orvostanhallgató kapta meg az oltást, hogy beállhassanak a frontvonalba

Lélegeztetőgép van, személyzet nincs a kórházakban.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán a Népszavának mondta még hétfőn, hogy „a covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani.”

Ma 5653 új fertőzöttet regisztráltak és 179 ember halt meg koronavírusban.

Ez azt jelenti, hogy a harmadik hullám miatt így is maximális kihasználtsággal működő osztályoknak segítségre van szüksége és Balogh szerint az egészségtudományi felsőoktatásban tanuló hallgatókat kellene bevonni a munkába.

Az elképzelés szerint a hallgatók átvennék az olyan munkákat, amelyekhez nem feltétlenül kell nagy szakértelem és akkor a képzett ápolók és orvosok a covid osztályokon tudnának dolgozni.

Ahhoz azonban, hogy az eddig önkéntes alapon dolgozó fiatalokat be lehessen hívni, be kell őket oltani.

Mostanra az orvostanhallgatók és az egészségtudományi szakokon tanulók többsége már megkapta a vakcinát, így többek közt Semmelweis Egyetem több mint 10.000 hallgatóját oltották be.

A Pécsi Tudományegyetem orvosi és egészségügyi képzésén tanuló közül több mint kétezer hallgató igényelte a vakcinát az első és második oltási hullám során, közülük már a legtöbben megkapták az oltást.

Az eduline.hu azt írja, a hallgatók azért kaphatták meg a koronavírus elleni vakcinát, mert egészségügyi dolgozónak számítanak, így – a Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján – az oltási sorrend elején szerepelnek.

(népszava.hu/ Eduline.hu nyomán)

Valódi Hírek