Eurostat: Európában Magyarországon jut a legkevesebb egészségügyre, míg a sport és az egyház virágzik

Utóbbiakra az uniós átlag duplája jut.

Az Eurostat felmérése szerint a 2019-es évben a magyar kormány a GDP 12,7%-át fordította szociális védelemre. Az uniós átlag – amelyben benne vannak a Magyarországhoz hasonlóan szociálisan érzéketlen országok is – ezzel szemben 19,3% volt – írja a 24.hu.

A szociális védelem fogalomkörébe a nyugdíjak, a rokkantnyugdíjak, a családtámogatás és a szociális bérlakások tartoznak. Ezen a téren csak Romániát és Csehországot sikerült magunk mögött hagyni.

Emellett a végrehajtó és törvényhozó szervekre 8 százaléknyi pénzt fordított az Orbán-kormány, és ezzel a vizsgált országok között az elsők között végzett.

Ha viszont nem a GDP-hez, hanem a kormányzati büdzséhez viszonyítjuk a kiadásokat, akkor

a kormány összes költésének csupán 27,9%-a ment el szociális kiadásokra: ezzel az utolsó helyen vagyunk Európában Románia és Lengyelország mögött.

Az egészségügy fejlesztésére és működtetésére szánt források tekintetében is messze alulmúljuk az uniós átlagot, amely 15, 1% szemben a magyar 10%-kal.

Amiben viszont Magyarország vezet a büdzséarányos kiadások tekintetében,

az a kultúrára, sportra és vallásra szánt források aránya: az uniós átlag dupláját, az összes kiadásának 6,6%-át költi erre a kormány.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek