Szijjártó olyan blőd módon húzta le a kormánymédiát, hogy fáj nézni (+videó)

Erre nem volt példa az elmúlt években.

Szijjártó Péter maga tette közzé a Facebook-oldalán annak az interjúnak egy részletét, amelyet a HVG360 készített vele.

A riporter megkérdezte tőle, hogy miért állítja azt a kormányoldal, hogy a magyar sajtótermékek többsége kormányellenes. Szijjártó a szokásos mantrát ismételgette, éspedig hogy ha ő mint tájékozódni kívánó állampolgár megnyitja a magyar internetet, akkor

döntő többségében olyan cikkekbe botlik, amelyek nem barátságosak a kormánnyal szemben.

„És ez azt gondolom, hogy tény”

— fogalmazott. Hozzátette, hogy ez nem baj, és nem akar felhánytorgatni semmit, csak azt akarja mondani, hogy a valóság „közei viszonyban” (sic!) sincs azzal, amit külföldön állítanak.

Azt hozza fel érvként, hogy jelenleg is jó hangulatban beszélget a HVG riporterével, aki erre felveti, hogy négy éve várnak erre az interjúra.

„Megtisztelnek, hogy így kitartottak, és hogy ekkora érdeklődésre tartok számot”

— válaszolta a külügyminiszter. Hozzátette, hogy ő nem tartja a sajtószabadság fokmérőjének, hogy egy miniszter ad-e interjút, mert ez munkaszervezés kérdése.

Kiemelte, hogy még soha nem fordult elő lyan, hogy egy-egy sajtótájékoztatón a HVG ne kérdezhetett volna, pedig

„szerintem fölveszem bárkivel a versenyt Magyarországon sajtótájékoztatótartás-számban”

— fogalmazott. Szerinte még a HVG munkatársai is szokták neki mondani, hogy milyen jó, hogy nála lehet kérdezni. Tehát, vonta le a következtetést, amit külföldön jártában-keltében nekiszegeznek (hogy tudniillik a magyar kormány hadilábon áll a sajtószabadsággal), az nem igaz.

„Nem vagyok médiaszakember, érzésre szeretném mondani, némileg tényekkel azért alátámasztva.”

— mondta. Hozzátette, hogy a magyar média piacvezető orgánumai közt nincsen a kormánnyal szimpatizáló sajtótermék. Szerinte a televíziók közül az RTL Klub a piacvezető (mit fog szólni ehhez az a TV2, amelyik folyamatosan az ellenkezőjét állítja ennek? — a szerk.), és az RTL Klubot nem lehet kormánypártisággal vádolni.

A politikai napilapok esetében a külügyminiszter számításai alapján a Népszava adja el a legtöbb példányt, amely nem kormánypárti. Az internetes médiumok közül pedig

a HVG-t és a 24.hu-t emelte ki, amelyek a legnagyobb olvasottsággal rendelkeznek mint egyedi honlapok.

Hozzátette, hogy a hetilapok közt sem kormánypárti kiadvány vezeti a piacot, tehát levonható a tanulság, hogy külföldön azért hiszik a kormányról, hogy uralja a médiapiacot, mert

nem beszélnek magyarul.

Íme a videó:

Valódi Hírek