Maruzsa Zoltán: Sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet

Veszítene a hatékonyságából az iskolazár.

„Az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet lesz április 7-ig, az iskolákban március 8-tól március 31-ig az oktatást tantermen kívüli tanrendben kell megszervezni, ezt követi a tavaszi szünet, így április 7-én szeretnénk újraindítani az oktatást hagyományos munkarendben” – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Maruzsa bejelentése szerint fontos eltérés a megszokottól, hogy

sem az óvodában, sem az iskolában nem szerveznek gyermekfelügyeletet, hiszen – mint mondta -, a cél az, hogy egy rövid, de hatékony időszak beiktatása.

„Így, ha gyermekfelügyelet címén félig tele lennének az intézmények, az nem lenne hatékony” – mondta az államtitkár, hozzátéve, az étkeztetést viszont biztosítani fogják, elvitelre és kiszállításra lesz mód.

Maruzsa szerint a középiskolák tekintetében az érettségire továbbra is a digitális oktatás keretében egyénileg és kiscsoportosan zajlik a felkészítés.

A nyolcadikosokat érintő középfokú felvételi vizsgájáról Maruzsa azt mondta, mivel az eljárás kellős közepén vannak a diákok, hiszen ma, holnap és jövő héten is zajlik a felvételi, ezért ezt még lehetővé teszik, ugyanakkor javasolt, hogy a szóbeli vizsgákat az online térbe helyezzék át a pedagógusok.

Pótidőpont március 19-ig szervezhető azon diákok esetében, akik elkapták a koronavírus vagy karanténba kerültek.

A kollégiumok működésében viszont marad a november 11-én bevezetett rendelkezés, azaz továbbra sem biztosítanak lakhatást. Az intézményvezető viszont biztosíthat lakhatást például az érettségire felkészülők számára, illetve a különös méltánylást igénylő diákok számára.

Valódi Hírek