Operatív törzs: Megváltozott az oltási terv, hogy húsvétig minden regisztrált megkapja az első oltást (+videó)

16 éves a járvány legfiatalabb magyar áldozata.

Már több mint 721 ezren kapták meg az első oltásukat, 252 847-en a második oltást – közölte dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, ennek ellenére a harmadik hullám felszálló ágában vagyunk, rohamosan nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma is.

György szerint sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen rohamban növekvő számokat, ezért úgy döntöttek, hogy március 1-jével módosítanak az oltási stratégián.

„Mostantól az a célunk, hogy mielőbb minél többen megkapják az első oltást, és Húsvét tájára minden regisztrált túleshessen az első oltásán. A húsvéti ünnepnapokat figyelembe véve ez a határidő április 11-ig fog tartani” – jelentette ki az államtitkár.

György szerint az lenne a leghatékonyabb megoldás, ha egyszerre mindenkit be tudnának oltani, ám a nyugati vakcinák „csöpögtetve” érkeznek az országba, így erre jelenleg nincs lehetőség.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy eltolták a Pfizer és az AstraZeneca-vakcinák második oltásának beadását, így a Pfizer esetében 21 nap helyett most 35 nap, az AstraZenecánál pedig az eddigi négy hét helyett 12 hét különbséggel adják be a második dózist. Emiatt abban reménykednek, hogy minél hamarabb minél több embernek be tudják adni az első oltást.

A következő szerdától szerdáig tartó oltási tervvel kapcsolatban elmondta

    • folytatják a regisztrált idősek oltását: erre három vakcinát használnak fel (SinoPharm, Moderna, Pfizer)
    • a háziorvosok pedig a héten kapják meg a 250 ezer kínai vakcinát, amivel praxisonként átlagosan 45 főt tudnak beoltani
    • 30 800 Moderna vakcinát osztanak ki a háziorvosoknak, akik a 60 feletti korosztályt olthatják
    • 10 ezer Moderna-vakcinával folytatódik az idős otthonok lakóinak oltása, illetve ebből oltják a kimaradt egészségügyi dolgozókat is
    • 10 800 további Moderna-vakcinát pedig a szociális otthonokban fognak felhasználni
    • 114 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokra szállítják, ahol az időseket fogják oltani.
    • az AstraZeneca-vakcinával folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása a kórházi oltópontokon, ahol március 6-7-én zajlik az oltás, SMS-ben értesítik az érintetteket, mikor menjenek és hova a több száz oltópont közül
    • a második körös oltásokból 49 180 adagot szeretnének beadni a héten, első körösökből pedig 490 800 adagot, így ha ez sikerül, több mint félmillió vakcinát adnak majd be, ami rekordot jelent;
    • ez ugyanakkor több mint 390 ezer idős embert, és 74 ezer krónikus beteget is jelent.

György István hangsúlyozta, csak akkor tudnak beadni ennyi vakcinát, ha az emberek élnek is az oltás lehetőségével.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, így kiderült, 2764 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett.

6071 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos szerint az elhunytak esetében most már hozzá kell tenni, hogy a kórházakban olyan gyors lefolyású betegségeket is tapasztalnak, ami „szinte órákon belül fejlődik ki, egyik napról a másikra”, és a tünetek nagyon gyorsan súlyos formát ölthetnek.

Tegnap elhunyt a magyar koronavírus-járvány legfiatalabb áldozata is, aki mindössze 16 éves volt

– közölte Müller Cecília, aki szerint nem szabadna belenyugodni abba, hogy naponta 100 felett halnak bele a koronavírusba hazánkban, ezért mindenkit arra biztatott, hogy éljen az oltás lehetőségével.

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy Magyarországon már öt esetben mutatták ki a dél-afrikai vírusmutánst.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Valódi Hírek