FRISS: Komoly elismeréssel tüntették ki Orbánék a távozó orosz nagykövetet

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal ajándékozták meg.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev távozó budapesti orosz nagykövetet a hétéves magyarországi tevékenysége elismeréseként.

A távozó nagykövetet Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta – közölte hétfőn Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A kitüntetési ceremónián Szijjártó elmondta, „Magyarország a kölcsönös tisztelet talaján állva, a józan észre alapozva akarja fejleszteni a kapcsolatait Oroszországgal is oly módon, hogy mindkét országnak előnyös legyen”.

A külügyminiszter szerint az orosz nagykövet budapesti szolgálati ideje az európai és a világtörténelem izgalmas időszakára esett. Két nagy válság is kibontakozott ebben az időszakban: a migrációs válság és a világjárvány, továbbá ezt az időszakot áthatották az EU és Oroszország jövőbeni kapcsolatáról, együttműködéséről szóló viták.

Magyarország közép-európai országként megértette a történelemből fakadó tanulságot, miszerint az országnak mindig az a jó, ha Kelet és Nyugat között jó az együttműködés. Ha konfliktus van Kelet és Nyugat között, annak Közép-Európa általában a vesztese – mondta Szijjártó.

Szerinte Magyarország és Oroszország kapcsolatai a kölcsönös tisztelet alapján fejlődtek és úgy alakultak, hogy előnyösek legyenek mindkét országnak.

Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok dinamikusan fejlődtek az elmúlt időben.

A diplomata egyúttal üdvözölte azt a megközelítést, amellyel Magyarország viszonyul a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztéséhez.

A nagykövet a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztését elkötelezetten támogató tevékenysége, a két ország közötti politikai, gazdasági és kulturális együttműködésben vállalt jelentős szerepe elismeréseként kapta a kitüntetést.

Valódi Hírek