Fogalma sincs az NNK-nak, melyik megyében hány koronavírus-fertőzött halt meg naponta

Legalábbis ezt állítják.

A Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) nem rendelkezik arra vonatkozó adatokkal, hogy hány covidos fertőzött halt meg tavaly szeptembertől mostanáig naponta, megyei bontásban – közölte az NNK a 444.hu közérdekű adatigénylésére vonatkozóan.

Az Alkotmánybíróság 2019-es határozatára hivatkozva továbbá hozzátették, kizárólag az adatkérés teljesítése érdekében nem kötelesek adatgyűjtésre vagy a rendelkezésre álló adatok alapján új adatsor előállítására. Illetve azt sem részletezték, hogy

a napi vagy a megyei bontás haladja-e meg a szervezet statisztikai kapacitásait.

Mindez ugyanakkor azért érdekes, mert az Operatív törzs honlapján viszont naponta frissítik a budapesti, illetve a fővároson kívüli, vidéki halottak számát – írja a 444.hu.

Az NNK ellen nemrég a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is pert indított, amiért a Központ nem ad ki lényeges, a járvánnyal kapcsolatos adatokat. A TASZ ugyanis több mint ötven közérdekűadat-igényléssel fordult október és december között az NNK-hoz, hogy megismerhetővé váljanak a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb statisztikák, az NNK azonban rendre megtagadta az érdemi válaszadást.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek