Müller Cecília: Nem kizárt, hogy szigorítani kell, ha így romlik a járványhelyzet (+videó)

Mindenkit oltakozásra biztatott.

„Folyamatosan emelkedő számoknak vagyunk tanúi az elmúlt napokban, nagyon fontos, hogy minden figyelmünket az elkövetkező hetekre irányítsuk, nagyon nehéz hetek várnak ránk. Látjuk azt, hogy Európában is számos ország a teljesítőképessége határán van, főképpen az egészségügyi ellátórendszerüket tekintve.

Soha komolyabban nem kellett venni ezt a járványt, mint jelenleg”

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Müller elmondta, a járvány második hulláma nem tudott visszatérni a kiinduló szakaszába, hanem még azt megelőzően a vírus variánsai miatt elindult egy „nagyon intenzív, erőteljes emelkedés”, amit Magyarországon is tapasztalunk.

A tisztifőorvos ismertette: az elmúlt 24 órában 4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. Kórházban 5679 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen.

Elmondta, péntek óta jelentősen romlottak a magyar járványügyi adatok:

hétvégén 672 fővel lett több a kórházban ápoltak száma, és péntek óta 86-tal emelkedett a lélegeztetőgépen kezeltek száma is.

Müller beszélt arról is, hogy eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta, míg tegnap összesen 9757 embert oltottak be koronavírus ellen.

„Ötféle vakcina áll rendelkezésre, és próbálják előteremteni a szükséges mennyiséget: hajnalban 280 ezer adag Szputnyik V vakcina indult el Budapestre, ebből 100 ezer már a második adag. Emellett már 10 millió fölé emelkedett a lekötött Pfizer-vakcinák száma.

Mindenképpen azon vagyunk, hogy minél nagyobb mennyiségben, minél gyorsabban eloltsuk ezeket a vakcinákat”

– fogalmazott a tisztifőorvos, aki megköszönte a háziorvosok emberfeletti teljesítményét, és az oltakozásra biztató, az oltási kedvet növelő munkájukat is.

Hozzátette, a következő hetekben még további jelentős emelkedésre számíthatunk, erre utalnak a szennyvíz-vizsgálatok is: a koronavírus örökítőanyagának jelenléte ugyanis különösen Kecskeméten, Békéscsabán és Budapesten emelkedett.

Ezért Müller mindenkit arra biztatott, hogy akinek felajánlják a vakcinát, az oltakozzon, mert – mint mondta -,

ha így emelkednek a számok, akkor akár további korlátozó intézkedések bevezetésére is szükség lehet.

Újságírói kérdésre pedig megismételte, nem zárhatjuk ki, hogy további korlátozó intézkedések bevezetésére, így az iskolai alsó tagozatok bezárására lesz szükség, minden nap értékelik az adatokat.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod visszanézni:

Valódi Hírek