Müller Cecília: Húsvétig mindenkit be akarunk oltani, aki regisztrált

Gőzerővel oltanak.

Növekszik a megbetegedések, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma is — mondta Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Ez azt bizonyítja a tisztifőorvos szerint, hogy

a harmadik hullám jelentősen növekedő szakaszában vagyunk.

A járvány terjedését csak úgy tudjuk megállítani, ha továbbra is betartjuk a higiénés szabályokat, illetve ha oltakozunk.

A háziorvosoknál már „gőzerővel” zajlik az oltás – mondta Müller, aki azt is kiemelte, hogy mindegyik oltás hatásos, amelyiket Magyarországon engedélyeztek.

A vakcinaszállítmányok folyamatosan érkeznek, mondta Müller Cecília, és hozzátette: mindenkit be fognak oltani, aki kéri a vakcinát. Kiemelte, hogy a következő hetekben felgyorsítsák a védőoltások beadásának ütemét,

húsvétra mindenkit be akarnak oltani, aki regisztrált.

Elmondta, hogy Izraelben a lakosság 50 százaléka már be van oltva, és ott megállapították, hogy az első adag beadásával már 75 százalékos védettséget biztosított a vakcina, illetve 98,9 százalékkal kisebb annak az esélye, hogy valaki az első oltást követően meghaljon.

Az AstraZeneca oltóanyagról Müller Cecília elmondta:

ha a két oltás között négy hétnél több idő telik el, akkor erősebb lesz az immunválasz. Azoknál, akik az első oltás után a második adagot 6 hét múlva kapták meg, minimum 73 százalékos hatásosságot tapasztaltak.

Szerinte ezek meggyőző számok, és ezeket az adatokat ők is felhasználják a járványügyi intézkedések során.

 

Valódi Hírek