Most érkezett: Szijjártó szerint egész Európa náluk áll sorba Moszkva telefonszámáért

Mindenki az orosz vakcinát akarja.

Sorban állnak Budapestnél az uniós országok, hogy ők is rendelhessenek orosz vakcinát — mondta Szijjártó Péter az Európai Unió Tanácsának külügyi tanácsán az Euractiv szerint.

A külügyi tanácsban többek közt a Szputnyik V vakcináról is szó volt, ezzel kapcsolatban hangzott el Szijjártó szájából, hogy

több uniós tagállam is Magyarországtól kért telefonszámot Moszkvához, mert ők is rendelni akarnak az orosz oltóanyagból.

Fontos hozzátenni, hogy a Szputnyik V-t még nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Moszkva február 9-én jelentette be, hogy benyújtotta a Covid-19-betegség elleni Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Ezt a hírt az Európai Gyógyszerügynökség egy nappal később cáfolta:

“Az Európai Gyógyszerügynökséghez a mai napig nem érkezett be kérelem az oroszországi Gamaleya Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Központ által kifejlesztett vakcina, a Szputnyik V oltóanyag (Gam-COVID-Vac) folyamatos felülvizsgálatához vagy forgalomba hozatali engedélyéhez”

— írták február 10-én.

Kedden 100.000 adag Szputnyik érkezett Magyarországra, január 22-én pedig azt jelentették be, hogy összesen kétmillió adag, vagyis egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól.

Azt már Menczer Tamás államtitkár is kifejtette, hogy valójában egész Európa a Szputnyikért áll sorba, csak nem merik bevallani.

(Telex nyomán)

 

Valódi Hírek