Balassagyarmaton annyi a fertőzött, hogy a polgármester arra kérte a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Aggasztó a járványhelyzet a Szlovákiához közeli városban.

Az elmúlt 3 napban 47 azonosított covid fertőzöttet és 168 kontakt személyt helyeztek karanténba Balassagyarmaton. Felszabadult 57 fő, így a mai (határozatok szerint feldolgozott) hatósági karanténban lévő gyarmatiak száma 279 fő. Utoljára novemberben voltak ennyien.

Kórházban 68 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 10-en voltak lélegeztetőgépen és továbbra is sokan vannak súlyos állapotban (köztük több 50 év alatti is) – írta Csach Gábor polgármester a Facebook-oldalán.

Csach hozzátette a gyermekorvosok tájékoztatása szerint

az elmúlt héttől érzékelhető mennyiségben jelentkeztek tünettel 14 év alatti gyermekek, akikről kiderült, hogy covidosok.

Emellett a polgármester szerint az intézményhálózatba is berobbant a fertőzés: két óvodában több csoportot is be kellett zárni, illetve több helyi iskolában kellett osztályokat karanténba helyezni a vírus terjedése miatt, miután diákok, tanárok és az iskolai személyzet közül többen is megfertőződtek.

A polgármester ezért bejegyzésében azt kérte,

az a szülő, aki meg tudja oldani a felügyeletét, jó lenne, ha most 1-2 hétig nem vinné gyermekét sem bölcsődébe, sem óvodába, vagy iskolába. „Iskolában igazolásként elfogadják a „szülői féltés” okot!”

Csach szerint Balassagyarmaton a járványhelyzet „most már egyértelműen harmadik hullámba lépett”, és a terjedése az első és második hullámhoz hasonlóan főként délről, a fővárosi agglomerációból érkezett.

„Másrészt Szlovákiából is, hiszen ott január végéig hektikus volt a határellenőrzés szigora. De oka ennek a fegyelem érezhető lazulása, az emberek kifáradása is a járványban” – írta a polgármester, aki fokozódó járványhelyzet miatt több intézkedést is bevezetett a városban.

Így többek közt arról, hogy

  • ismét rendszeres szűrés legyen az intézményhálózatban,
  • intézkedetett védőeszközök, fertőtlenítő szerek beszerzéséséről,
  • jelezte, hogy fokozottan fogják ellenőrizi a járvány elleni védekezét, szigorítják a beléptetéseket, és szükség esetén home office munkavégzést rendelnek el,
  • az óvodákat és a bölcsődéket minden hétvégén fertőtleníteni fogják.
  • levelet írt a Kormányhivatalnak, hogy soron kívül teszteljék le az érintett települések óvodáiban és iskoláiban dolgozókat
  • illetve hogy legalább az ilyen településeken vegyék előre az oltási sorrendben az általános iskolai és az óvodai pedagógusok oltását, „hiszen az új vírusmutánsok fertőzési és betegségi adatai már nemcsak az idős és beteg polgárokra jelentenek veszélyt”.

Számításaik szerint a városban a kórházi és a tesztadatok alapján mintegy 980-an estek át a fertőzésen az elmúlt félév során, a látencia szerint azonban a polgármester szerint ennek három/négyszerese lehet a valódi fertőzött szám.

„Vagyis az oltható 14 év feletti lakosság (mintegy 10 ezer fő) 30-40%-a már áteshetett a fertőzésen, tehát védett – de még ugyanennyit kellene minimum beoltani a nyájimmunitás eléréséhez.

Az oltási ponton és a háziorvosoknál ebből 10% körüli az eddig beoltottak száma, tehát körülbelül 2500-3000 közötti oltásra van szükség Balassagyarmaton a járvány legyőzésére” – közölte Csach Gábor.

99. VESZÉLYHELYZETI KÖZLEMÉNY (2021.02.24.)
Tisztelt Balassagyarmatiak!

Sajnos tovább romlott a járványhelyzet a…

Posted by Gabor Csach on Wednesday, 24 February 2021

Valódi Hírek