Müller Cecília: Az idősek és a krónikus betegek is örömmel fogadják a kínai vakcinát (+videó)

„Ne higgyünk a mendemondáknak!”

Egyértelműen zajlik a harmadik hullám, annak is a felszálló ágában vagyunk – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Ennek ellenére az Orbán Viktor miniszterelnöknél tett mai látogatásán Müller azt javasolta, hogy

akinél kialakul a teljes védettség, annál oldják fel az elzárást.

Ezt a a kormány és az operatív törzs megfontolja – tette hozzá.

A tisztifőorvos ismertette a napi adatokat: 855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 410 129 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 102

többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 552 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 313 450 fő, az aktív fertőzötteké pedig 82 127.

4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller közölte, a háziorvosokhoz – akik szerinte nagyon jól veszik az akadályokat – a mai nap folyamán megérkeznek a Sinopharm vakcinái. Hozzátette, az, hogy melyik praxis milyen oltóanyagot kap, az a páciensek összetételétől és attól is függ, hányan regisztráltak az oltásra.

Müller örömére szolgálnak azok a visszajelzések, melyek szerint a kiértesített idősek és krónikus betegek is örömmel fogadják a kínai vakcinát.

Jelenleg többféle oltóanyag is rendelkezésre áll Magyarországon. A háziorvosoknál az AstraZeneca és a Sinopharm fejlesztéseit, az oltópontokon a Pfizer vakcináját kaphatják meg a páciensek.

Müller szerint a következő hetekben komoly lépéseket teszünk majd a védettség elérésére,

hiszen az első oltási kör lezárult. A következő hetekben pedig a rendelkezésre álló vakcinák függvényében még több ember lesz beoltva.

Az operatív törzs számításai szerint 368 000 embert lehet beoltani a következő hét napban.

Az idősek közül 275 000-en kaphatják meg a kínai vakcinát, 52 000 idős személyt tudnak beoltani Pfizer-vakcinával, a 60 alattiak közül pedig 41 000 fő kaphat AstraZenecát.

Ezen a ponton pedig következett az elmaradhatatlan kampányolás a kínai vakcina mellett. Müller arra kért mindenkit, oszlassák el a félelmeiket a kínai és az orosz ellenszerekről, hiszen ezekkel összesen már harminc millió embert beoltottak minden különösebb gond nélkül.

Hozzátette, ne higgyenek az emberek a mendemondáknak, amik az oltakozás ellen szólnak.

„Hiszen az életnek, és az egészséges életnek a lehetősége sokkal csábítóbb, mint a megalapozatlan félelmeké.”

A mutációkkal kapcsolatban Müller Cecília közölte, a brit mutáns fokozatosan terjed, de sikerült kifejleszteni azt a módszert, amivel a szennyvízből már nem csak a koronavírus jelenlétét, de a koronavírus-variánst is meg lehet állapítani.

Így már nem csak a vírus örökítőanyagát, de már a brit mutánst is ki tudják mutatni.

A mutáns pedig több nagyvárosban is megjelent. Február 23-ig 400 főnél mutatták ki brit variánst, brazil és dél-afrikai változatot viszont egyelőre még nem találtak. Megjelentek azonban más mutánsok, köztük a cseh mutáció is. A tisztifőorvos hangsúlyozta, a variánsok megjelenése indította el a harmadik hullámot.

Újságírói kérdésre Müller elmondta,

az autoimmun betegeknek ő kifejezetten javasolja az oltást,

de ahhoz, hogy mely vakcina a megfelelő számukra, arról a szakorvosnak kell döntenie.

Szintén a sajtó kérdésére közölte, jelenleg fekvőbeteg-intézményekben és a háziorvosi rendelőkben folyik az oltakozás, de ha olyan nagy mennyiségű vakcina érkezne, amivel a tömeges oltást megkezdhetnék, akkor a szakrendelőket is megnyitják és bővítik a jelenleg is üzemelő oltóhelyek számát.

Valódi Hírek