HVG: Betiltotta Kásler a projektet, amivel a COVID-osztályon fekvő betegek életét tették volna könnyebbé

Az ARC-nál arra gyanaksznak, a miniszternek nem tetszett, hogy kormánykritikusak.

Az ARC plakátkiállítás szervezői védőruhára ragasztható portrékat szerettek volna csinálni a Dél-pesti Centrumkórház orvosairól, ezzel segítve a betegeket, akik így láthatták volna, ki kezeli őket. A HVG.hu információi szerint azonban

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter megtiltotta, hogy fotók készüljenek az egészségügyi dolgozókról, így a projektet a fotózás előtt egy nappal indoklás nélkül visszamondták.

A lap azt írja, a plakátkiállításokat is szervező ARC csapata olasz és izraeli példát követve itthon is azt szerette volna, hogy lefotózzák a Dél-pesti Centrumkórház orvosait, akik a képet felragaszthatnák a ruhájukra, ezzel is segítve a koronavírusos betegeket, akik így nemcsak védőruhába öltözött egészségügyi dolgozókat láttak volna maguk körül, hanem a mögötte rejtőző arcokat is.

Doctors in an Israeli 🇮🇱hospital are wearing a photo of themselves so that patients will know who’s treating them. Beautiful idea…❣️❣️❣️

Posted by The Truth on Saturday, 4 April 2020

Az „Arccal a koronavírus ellen, a gyógyulásért” nevű projektben részt is vettek volna a kórház dolgozói, akikről szerdán készültek volna a felvételek.

Bakos Gábor képzőművész, az ARC egyik alapítója azonban nem sokkal a fotózás előtt kapott értesítést arról, hogy le kell fújni az egészet.

A HVG-nek nyilatkozó Bakos elmondta, nem kapott érdemi hivatalos indoklást, de egy, az EMMI-ben dolgozó forrása elárulta, hogy bár nagyon jó az ötlet, Kásler személyesen hívta fel a kórház főorvosát, és megtiltotta, hogy képeket ragasszanak magukra a dolgozók.

„Azt tudom, hogy azt mondta, ez a projekt nem valósulhat meg, és megtiltotta a fotózást is. December óta szervezzük a projektet, amit Dr. Szlávik János is támogatott hetekkel ezelőtt, e-mailem is van róla”

mondta a hvg.hu-nak Bakos.

A képzőművész elmondása szerint arra gyanakszik, hogy a hazai közélettel kritikus ARC plakátkiállítás lehetett a probléma a projekt engedélyezésénél, ám ezt sem ő, sem a HVG nem tudta megerősíttetni.

A módszert Izraelben már a járvány kitörése óta használják a covid-osztályokon dolgozók, mivel elmondásuk szerint a fertőzött betegek sokszor megijedtek a szkafanderhez hasonló védőruhát hordó orvosok látványától, ráadásul azt sem tudták, ki kezeli őket, de Olaszországban is kipróbálták már a betegek életét jobbá tévő ötletet.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek