Dobrev Klára: Európai munkáért európai béreket kell adni az embereknek (+videó)

A magyar minimálbér drámaian alacsony.

Dobrev Klára, a DK politikusa és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke közös sajtótájékoztatót tartott az európai minimálbér bevezetéséről kedden.

Dobrev Klára a sajtótájékoztató elején elmondta: pár héttel ezelőtt már bejelentette, hogy elkészült az a jogszabálytervezet, amely az európai minimálbér szabályozásáról szól.Ezt nagy sikernek tekinti, de hangsúlyozta: rengeteg munka kell ahhoz a következő hónapokban, hogy a tervezetből valóban törvény legyen, méghozzá olyan, amely a magyar kormányra nézve is kötelező.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség 45 millió európai munkavállaló képviseletében elindított egy kampányt annak érdekében, hogy minél több ország minél hamarabb nyilvánítsa ki az európai minimálbér szabályozásának, illetve az erős szakszervezeteknek a szükségességét.

Elmondta:

Elég, ha valaki az elmúlt pár hétben figyelte a híreket, és látta, hogyan alakult Magyarországon a minimálbér szabályozása.

Drámainak nevezte, hogy miközben az országban több mint 9%-kal emelkedtek az élelmiszerárak, a minimálbér csupán 3,6 %-kal emelkedett, de ezt is hosszas tárgyalások előzték meg.

Eközben — tette hozzá — azoknak a dolgozó embereknek a száma, akik nem tudnak megélni,

egyre növekszik Magyarországon.

A politikus kiemelte: az európai minimálbér bevezetése arról is szól, hogy ne lehessen kihagyni az erős szakszervezeteket a megállapodásokból, és így ne fordulhasson elő többé a jelenlegi helyzet, jelesül, hogy

az EU-ban Magyarországon az egyik legalacsonyabb a minimálbér.

Az európai szakszervezetek európai minimálbér bevezetésével kapcsolatos kampányát magyar részről az MSZSZ fogja koordinálni.

Kordás László, az MSZSZ elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte:

Elhúzódott ugyan a minimálbér tárgyalása Magyarországon, de ez kormányon múlt, és nem a szakszervezeteken. Hozzátette: a tárgyalások eredményeképpen egy

csonka alku született,

a szakszervezetek pedig elégedetlenek a 3,6 %-os emeléssel, mivel ez lényegesen kevesebb, mint amit Magyarországon el lehetne érni.

Hozzátette:

Ha életbe lépne az európai minimálbér, akkor az átlagkereset 50 százaléka, illetve a mediánkereset 60 százaléka lenne az a minimum szint, amiről egy hasonló tárgyalássorozaton indulni lehetne.

Hangsúlyozta a kollektív szerződések fontosságát: ezekben kell lefektetni az alapelveket a munkafeltételekről, juttatásokról, illetve a pótlékokról.

Nálunk jelenleg 20 százalék körüli a kollektív szerződés lefedettsége, az EU-s irányelv szerint a 70 százalékot kell megcélozni.

Ebben a kormánynak és a szakszervezeteknek is egyenrangú felelőssége van — tette hozzá Kordás.

„Én is nagy sikernek tekintem, hogy az EB-nél megszületett a javaslat, mert ez egy más szemlélet. Az európai országokban keretek közé kell szorítani a társadalmi párbeszédet.”

— fogalmazott, hozzátéve: ha ez életbe lép, azzal minden magyar munkavállaló jól fog járni.

A sajtótájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek