Orbánnak megtetszett a kalocsai wellnesshotel, küldött kétmilliárdot a Főegyházmegyének a felvásárlásra

Meglátni és megszeretni.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye 2,1 milliárd forintot kapott az államtól, hogy megvásárolja és felújítsa a 27 szobás, finn szaunával, gőzkabinnal, jakuzzikkal és fitness teremmel is ellátott Hotel Kalocsát. Mindezt azután, hogy egy hónappal korábban Orbán Viktor meglátogatta Bábel Balázs érseket – írja az Átlátszó.

Az épületegyüttest korábban 450 millió forintért hirdették a tulajdonosok.

A kalohirek.hu decemberben számolt be arról, hogy Orbán november 22-én személyesen látogatta meg Kalocsán az érseket 70. születésnapja alkalmából.

Az érsek elmondta,

Orbán a téren tett séta alkalmával szembesült azzal, hogy a felújításra váró Hotel Kalocsa épülete nem egyházi tulajdonban van, így javaslatot tett Bábelnek arra, hogy a kormány segítséget nyújt az épület megvásárlásához és annak felújításához is.

Az érsek emellett arról is beszélt, hogy őket is meglepte, amikor Orbán látogatása után egy héttel már dokumentumokat kértek be az egyházmegyétől a támogatásra vonatkozóan, így ezt követően vették fel a kapcsolatot az eladóval.

Alig egy hónappal később, december 17-én pedig már meg is jelent a miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter aláírásával ellátott rendelet a Magyar Közlönyben, amely szerint

a kormány 2,1 milliárd forinttal támogatja a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye beruházásait, így főként az ingatlanvásárlását, -felújítását és az ehhez kapcsolódó beruházásokat.

Az üggyel kapcsolatban az érsek az Átlátszó megkeresésére azt írta, hogy „magasabb fórumokkal történt egyeztetést követően” azt a tájékoztatást tudja adni, hogy a Hotel Kalocsa épületének ügyével kapcsolatban tanulmányozzák a Petőfi Népe című napilap 2020. december 28-i számának 4. oldalán megjelent cikket, abban ugyanis minden információ megtalálható arról, amit fontosnak tartottak és közzé kívántak tenni a témában.

Az említett cikkből ugyanakkor mindössze annyi derült ki, hogy a hotel “egyházi tulajdonú ingatlanként a mostani intézményegyüttes részévé válik és új funkciót is kapni fog, hiszen ún. rekollekciós (nagyjából: lelki gyakorlatra visszavonulókat fogadó) ház lesz, illetve egyházi, kulturális eseményeknek, rendezvényeknek is otthont ad majd”.

(átlátszó nyomán)

Valódi Hírek