Tudósok állítják: Jövőre brutális erővel térhet vissza az influenzajárvány

Koronavírus helyett influenza?

Idén a koronavírus elleni járványügyi intézkedések szinte teljes mértékben visszaszorították az influenza terjedését. Öröm az ürömben, hogy a tudósok szerint

a folyamatos maszkviselés olyannyira lecsökkenthette az influenza elleni immunitást, hogy nagy járvány következhet jövőre.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján arról számolt be, hogy az influenzát csupán néhány elszigetelt esetben azonosították idén. Persze, a megfertőződések számának csökkenéséhez bizonyára az is hozzájárult, hogy a kormány ingyenessé tette az influenza elleni védőoltást, amelyet az elmúlt hónapokban minden bizonnyal többen adattak be maguknak.

Ezen a télen gyakorlatilag kihagytuk az influenzát, ezért az immunitás szintje alacsonyabb, mint máskor” — nyilatkozta John Edmunds, a brit kormány tanácsadója. Szerinte az influenzaszezon már ősszel elkezdődhet.

Dr. John McCauley, a Francis Crick Intézet Influenzaközpontjának igazgatója szerint az elmúlt száz évben nem volt még példa arra, hogy ilyen kevés influenzavírus lett volna jelen a világon. A kutató úgy véli, hogy ez nem csak az alacsonyabb immunitási szint miatt jelenthet problémát, hanem

az influenza elleni oltások esetében is, mert nem tudni, mely törzsek ellen kell majd kifejleszteni újabbat.

Mark Woolhouse, az Edingburgh-i Egyetem professzora a fentiekkel ellentétesen nyilatkozott. Ő úgy véli,

a jövő évi influenzajárvánnyal kapcsolatos kijelentések feltételezéseken alapulnak,

és nem lehet előre megmondani, mennyire lesz súlyos a járványhelyzet.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek