Szakértők: Ha nem oltatunk, biztosan elkapjuk a vírust (+videó)

Online kerekasztalbeszélgetés az oltásokról.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Jakab Ferenc virológus és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus beszélgettek péntek este a KOVIDők ismeretterjesztő Facebook-oldal élő videójában.

Merkely elmondta: ő már beoltatta magát, és

azért választotta a Szputnyik V vakcinát, hogy növelje benne az emberek bizalmát.

Beszélt arról is, hogy a fertőzött betegek 5-6 százaléka kerül lélegeztetőgépre, a halálozási arány pedig 3-4 százalék körül van, ez az adat viszont nem túl pontos, mert a fertőzöttek akár 10-szer is többen lehetnek, mint amennyiről tudomásunk van, ezért

inkább 0,3-0,4 százalékos rátával érdemes számolni.

Szekanecz ezt azzal egészítette ki, hogy a lélegeztetőgépre kerülők 80 százaléka életét veszti, a betegek fele pedig egy „poszt-covid” állapotba kerül, ami súlyos egészségügyi következményekkel jár, és akár krónikus betegségnek is tekinthető.

Jakab Ferenc elmondta: jelenleg 20 vakcina van a 3-as klinikai fázisban, és 89 vakcinafejlesztés van a klinikai vizsgálatot megelőző szakaszban. Szerinte egyfajta „vakcinadömping” történik, és hozzátette: jelenlegi tudásunk szerint nem kell tartani a kínai vakcinától.

Merkely arról is beszélt, hogy a legerősebb immunitás nem feltétlenül abban alakul ki, aki már túlesett a betegségen:

az antitest mennyisége valójában százszoros az oltottakban a betegségen átesőkhöz képest.

Merkely arról is beszélt, hogy az oltásnál választhatott a Pfizer és a Szputynik vakcinája között, és nem azért választotta az orosz oltóanyagot, mert azt hatásosabbnak tartja, hanem mert így próbálja növelni a vakcinába vetetett bizalmat.

Az is elhangzott, hogy aki nem oltatja be magát, az a gyorsan terjedő mutánsok miatt biztosan el fogja kapni a vírust.

A teljes videót itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek