Elszabadult a brit mutáns Szlovákiában, nemzetközi segítséget kér az ország

Már majdnem olyan rosszul állnak halálozásban, mint Magyarország.

A brit koronavírus-variáns, a B.1.1.7., amelytől jelenleg egész Európa fél, 35 százalékkal fertőz jobban, mint az eredeti vírus, azonban úgy tűnik, a jelenlegi járványvédelmi intézkedések nem elegendőek ellene Szlovákiában.

A mai napon az 5,46 milliós lakosságú Szlovákiában a halálozások száma elérte a 6271-et.

A közel kétszer annyi lakossal rendelkező Magyarországon a 14 ezret ma haladta meg a halottak száma, tehát a lakosságarányosan a halálozások számában még mindig Magyarország áll rosszabbul.

Szlovákia ennek ellenére már az Európai Unió civil védelmi rendszerét hívta segítségül, mert nincsen elegendő orvosuk a betegek ellátására.

Pozsony egy hónapra kért tíz orvost és 25 ápolót, akik a szlovák kórházak intenzív osztályain dolgoznának. Jelenleg Szlovákia vezeti az összlakosságra eső halálos áldozatok arányának szomorú statisztikáját, ahogyan erről Igor Matovič, miniszterelnök is beszámolt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a szlovákok segítségére sietett. Elmondása szerint „az osztrák hadsereg most személyzettel fogja támogatni Szlovákiát.”

A magyar kormány is jelezte segítő szándékát, azt azonban még nem tudni, hogy pontosan mivel járulnának hozzá a szlovákok járvány elleni védekezéséhez, hiszen brit variáns miatt Magyarországon is egyre több a beteg és eddig sem volt túlkínálat sem orvosokból, sem ápolókból.

(Címlapkép:ma.7.sk)

Valódi Hírek