Kósa nem fogja megúszni a kihallgatást — Részleteket árult el a csengeri örökösnő ügyvédje

Az ügyészség viszont nem akarja kihallgatni a politikust.

„Meggyőződésem, hogy a bíróság nem tekinthet el attól, hogy kihallgassa Kósa Lajost, amennyiben tisztességesen, korrektül tisztázni akarják a tényállást. S meggyőződésem az is, hogy el is fogják rendelni a kihallgatást” — mondta a Hírklikknek Helmeczy László, a csengeri örökösnő ügyvédje szerdán.

A lap azzal kapcsolatban kereste meg az ügyvédet, hogy a napokban Juhász Péter videójának köszönhetően új információk láttak napvilágot Sz. Gáborné Marika, a csengeri örökösnő néven elhíresült csaló, és Kósa Lajos közös ügyletei kapcsán.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter az egyik kontraktus szerint

tulajdonosa lett volna a Credit Industrial et Commercial Bank 24,09%-ának.

Ez nagyobb bármely magyarországi banknál, vagyona 313 milliárd euró, azaz 119.000 milliárd(!) forint.

A szerződés tanúsága alapján a politikus elfogadta az ajándékot. Kósa Lajost az RTL Klub Híradója is megszólaltatta az ügyben, ő azonban csak annyit hajtogatott a kérdésekre: várja a bíróság ítéletét.

A Hírklikk most arról kérdezte a csengeri örökösnő ügyvédjét, hogy van-e Kósának bármilyen felelőssége az ügyben, felmenti-e őt a felelősség az állítása, hogy nem is volt a csengeri asszony tulajdonában az általa neki ajándékozni szándékozott milliárdos összegre rúgó vagyon. (Kósa ugyanis erre hivatkozott a rendőrségen — a szerk.)

Helmeczy László azt válaszolta:

a törvény az ígéret elfogadását is bünteti.

„Ügyvédként, jogászként, magánemberként és állampolgárként is az a véleményem, hogy nem menti fel őt az alól, ami ebben az ügyben történt”

— tette hozzá.

Az ügyvéd indítványozta Kósa Lajos kihallgatását, bár elmondása szerint azt az ügyészség határozottan ellenezte. Úgy fogalmazott:

„Meggyőződésem, hogy a bíróság nem tekinthet el attól, hogy kihallgassa Kósa Lajost, amennyiben tisztességesen, korrektül tisztázni akarja a tényállást.”

Hogy az ügyészség miért ellenezte Kósa kihallgatását, és hogy emögött politika van-e, azzal kapcsolatban Helmeczy diplomatikusan azt mondta:

„Nem az én felelősségem az, hogy az ügyészség nem lép”

Azt mindenesetre sajnálatosnak tartja, amikor a jog és a politika szembe megy egymással, de nem csodálkozik ezen, hiszen annak idején ő védte Herényi Károlyt, Dávid Ibolyát és Juhász Ferencet is, így vannak tapasztalatai.

A lap megkérdezte az ügyvédet, hogy tett-e bármilyen lépést a bíróság arra vonatkozóan, hogy megtudják, ki írta alá valójában az ajándékozási szerződést. Ismeretes ugyanis, hogy Kósa Lajos édesanyja, akinek az aláírása szerepe a szerződésen, azt állítja: a nevére szóló, 800 millió forintról szóló ajándékozási szerződéssel a rendőrségen találkozott először.

Erről Helmeczy elmondta, hogy a szerződést ellenjegyző ügyvédet felmentették a titoktartás alól, és ő a kihallgatásán azt állította: Kósa édesanyja valóban aláírta a szerződést. Helmeczy hozzátette, hogy

Kósa édesanyja azt mondja, amire a fia kéri.

A csengeri örökösnő ügyvédje hosszú eljárásra számít, mivel az ügy iratai már most tízezer oldalra rúgnak.

Március 2-án újabb bírósági tárgyalás lesz, ezzel kezdődik a bizonyításfelvétel.

(Hírklikk nyomán)

 

Valódi Hírek