Kiderült, miért lehetnek nyitva a kaszinók a világjárvány alatt is

Frappáns választ kaptunk.

Február 1-jén tette fel a kérdést Ungár Péter a pénzügyminiszternek: „A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a vendéglátóipari egységeket bezárták, azzal az indokkal, hogy nem tudnák az emberek betartani a megfelelő védekezési intézkedéseket, valamint a 1,5 méteres távolságtartást. A kaszinók viszont továbbra is üzemelhetnek és fogadhatnak vendégeket mindennap 19 óráig. Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem, hogy

a kaszinók miért tarthatnak nyitva egy világjárvány közepén úgy, hogy minden más vendéglátóipari egységet bezártak?

A kaszinókban nem vonatkoznak az emberekre a járványügyi szabályok?”

A válaszra bő két hetet kellett várni. Igaz, a kaszinók kivételezett helyzetét firtató kérdésre nem Varga Mihály, hanem helyettese, Fónagy József, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár felelt, de így is egy rendkívül frappáns válasz érkezett.

Fónagy hosszasan érvel indoklása mellett, melynek lényege, hogy

a kaszinók gondtalan üzemelésének oka, hogy azok nem minősülnek vendéglátóipari egységnek.

Az államtitkár emellett hangsúlyozza, hogy az országban működő kaszinókra is vonatkoznak a védelmi intézkedések és a 19 órai zárást is tartaniuk kell.

Mindezt a szerencsejáték-felügyeleti hatóság szigorúan ellenőrzi is – teszi hozzá.

A kaszinók kivételezett helyzete persze nem újkeletű dolog. A kormány már Andy Vajna idejében is külön kegyben részesítette ezeket a helyeket, és ez a filmügyi kormánybiztos halálával sem változott.

Hiszen az budapesti kaszinók tavaly áprilisban két kormányközeli üzletember érdekeltségébe kerültek: a Las Vegas Casino Zrt.-t egy Garancsi Istvánhoz és Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz köthető cég vette meg.

 

Valódi Hírek