Brutális járványadat: A halottakat tekintve Magyarország a 10. legrosszabbul teljesítő ország lett a világon

Alig maradunk el az USA-tól.

A koronavírus-járvány tavaszi megjelenése óta 14 ezer ember veszítette életét Magyarországon a COVID-19 fertőzés miatt. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország a világ tíz legrosszabbul teljesítő országa közé került ma a koronavírusban elhunytakat tekintve – írja a Portofolio a Worldometers adataira hivatkozva. A számításból kimaradtak a törpeállamok.

Az adatok szerint az egymillió főre jutó koronavírusos halálozások száma 1444 fő, amivel Magyarország közvetlenül Montenegró és az Egyesült Államok mögött foglal helyet,

és meghaladja a hosszú ideig az európai gócpontoknak számító Franciaországot és Spanyolországot.

A halálozási arány Belgiumban a legmagasabb: egymillió főre 1872 elhunyt jut. A belgákat követi Szlovénia és az Egyesült Királyság, ahol mindkét esetben 1700 fölött van az elhunytak egymillió főre levetített aránya.

A Portfolio szerint mindez azt is mutatja, hogy miközben a tavaszi első hullám idején Magyarország a jól védekező államok közé tartozott, az őszi második hullám idején a legrosszabbak közé csúszott vissza,

és sok olyan országgal mutat azonos teljesítmény, ahol mindkét hullám megterhelte az egészségügyi ellátórendszert.

Ugyanakkor érdemes azt is megjegyezni, hogy számos országban kozmetikázzák a járványadatokat, a reálisnál kevesebb fertőzöttet vagy elhunytat jelentenek a kormányzatok. Ez főként a keleti autoriter államokra lehet jellemző, viszont tény az is, hogy a kelet-ázsiai országok voltak azok is, amelyek szigorúbban és hatásosabban léptek fel a járvány ellen, mint Európában vagy az USA-ban.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek