A DK politikusa kemény beszédben indokolta, miért nem szavazzák meg Orbánnak a felhatalmazási törvényt (+videó)

Súlyos bűnlajstrom.

Az Országgyűlés a mai parlamenti ülésnapon tart vitát a felhatalmazási törvény meghosszabbításáról, amihez a kormány az ellenzék is támogatását kéri.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője felszólalásában elmondta, a párt három ok miatt nem tudja támogatni a törvény meghosszabbítását:

  • „először is azért, mert káros, hibás, hatástalan intézkedésekhez kérnek utólagos hozzájárulást
  • másodszor azért, mert önök teljesen elvesztették a kapcsolatukat a valósággal, és az elmúlt hónapokban bizonyították: alkalmatlanok arra, hogy a járványügyi helyzetet és a gazdasági válságot kezeljék
  • harmadsorban pedig azért, mert azt is bizonyították, önöket nem az ország érdeke, hanem kizárólag a saját, kicsinyes pártpolitikai szempontjaik érdeklik, és ebben mi nem leszünk partnerek”.

Arató kifejtette, a kormány azt szeretné, ha a parlament hozzájárulást adna az olyan intézkedésekhez, mint többek között az, hogy a kórházakat egészségügyi szakemberek helyett katonai kórházparancsnokok vezessék vagy az, hogy a vakcinákat

„a külügyminiszter hozzáértésről tanúskodó szakvéleménye alapján”

engedélyezzék, illetve ahhoz, hogy a kormány elvonja a forrásokat az önkormányzatoktól.

„Önök arra kérnek utólagos felhatalmazást, hogy továbbra is ellenőrzés és korlátozás nélkül költsék az ország pénzét, hogy tönkre tegyek az önkormányzatokat, hogy megfelelő tájékoztatás nélkül bármit megtegyenek”

– jelentette ki Arató.

A DK-s politikus szerint miközben a kormány azt állítja, hogy a járványkezelés sikeres volt,

„valójában Magyarországon szeptember óta egymillió emberből 1350 vesztette életét a koronavírus miatt. Ez az átlag Európában 700”.

Arató azzal folytatta, hogy Magyarországon „surranó pályákon” engedélyezték az orosz és kínai vakcinákat, amelyeket egyelőre nem csak, hogy nem engedélyezett, de nem is vizsgál az Európai Gyógyszerügynökség.

A politikus szerint az is „szánalmas”, hogy a kormányképviselők azzal dicsekszenek, hogy 2020-ban csak 5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye.

„A magyar állampolgárok nem azt érdemlik, hogy van ennél rosszabb is, hanem hogy a kormány érdemben szálljon szembe a gazdasági válsággal” – jelentette ki Arató.

Szerinte a kormánytagok az elmúlt hónapokban minden eszközt megragadtak, hogy „hideg polgárháborút szítsanak”.

„Rá akarják tenni a kezüket az összes egyetemre, átírták az alkotmányt egyoldalú módon, átírták a választási törvényt, hatósági eszközökkel betiltották az egyetlen, még létező független, kormánykritikus rádiót”

– sorolta Arató, aki szerint a kormány nemcsak az ellenzéket, hanem az ellenzéki választókat is semmibe veszi.

A DK politikusa hozzátette, az ellenzék nem tud eltekinteni attól, hogy a kormány semmibe veszi és áthúzza a demokrácia játékszabályait, ahogy attól sem, hogy elmúlt három hónapban politikai érdekeket nézve tönkre tette az önkormányzatokat, „és vasvillával lapátolta ki a közpénzt a költségvetésből a haverjainak, barátainak és politikai üzletfeleinek”.

„Egy olyan kormány kér most felhatalmazást, amely nem hajlandó szembe nézni a realitással, azzal, hogy milyen helyzetben van a gazdaság, az egészségügy és az emberek.

Hogy milyen súlyos helyzetben van a járványügyi védekezés és azzal sem, hogy milyen szörnyű káosz van az oltás és a vakcina területén. Ehhez nem adunk támogatást vagy felhatalmazást”

– zárta felszólalását Arató Gergely.

Valódi Hírek